Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Konec roku: odhaleno několik výrobců drog

BLANSKO-VYŠKOV: Kriminalistům se daří potírat nelegální výrobu a distribuci pervitinu i marihuany. 

     Úspěšný konec letošního roku mají za sebou blanenští kriminalisté, kteří se zaměřili na potírání drogové trestné činnosti. Za poslední čtyři měsíce uzavřeli čtyři případy související s výrobou a distribucí nelegálních drog a několik lidí tak skončilo ve vazbě.
 
      Největší případ nedovolené výroby omamných a psychotropních látek za posledních deset let na Blanensku, ale i v rámci kraje, uzavřeli kriminalisté v září. V jejich síti uvízlo celkem deset lidí, šest již bylo obviněno z trestného činu nedovolená výroba, držení a prodej omamných látek a jedů. Hrozí jim tak trest odnětí svobody v rozmezí dvou až desíti let. Tři hlavní aktéři této organizované trestné činnosti, dva z Blanenska a jeden z Vysočiny, již skončili ve vazbě. Skupina čtyř mužů a dvou žen, kteří si již vyslechli obvinění, měla výrobu drog velmi dobře promyšlenou a organizovanou. Pravidelně jezdili nakupovat léky do polských lékáren, nejčastěji do města Klodsko. Z léků pak na různých místech na Blanensku, ale také v obcích nacházejících se na Vysočině a v okrese Brno-venkov, vyráběli vysoce kvalitní pervitin. Bylo v něm asi 75 procent metamfetaminu. Při domovních prohlídkách na několika místech okresu Blansko, na Vysočině a v okrese Brno-venkov bylo nalezeno přes šedesát rostlin konopí, 2 laboratoře na výrobu pervitinu tzv. destilací, včetně skla a chemikálií a 100 gramů efedrinu, další varny včetně chemikálií připravených k výrobě, ale také asi jeden a půl kilogramu marihuany. Kromě toho všeho policisté zajistili i střelné zbraně.
 
     V říjnu pak kriminalisté zadrželi přímo uprostřed výroby pervitinu v jednom z bytů v bytovém domě v Adamově jednadvacetiletého mladíka s třicetiletou ženou. Pervitin vyráběli v menším množství pro sebe a pro své známé uživatele. Žena, která už byla v minulosti trestána za dovoz léků obsahujících pseudoefedrin, skončila ve vazbě, mladík je stíhán na svobodě.
 
     Kompletní laboratoř na výrobu pervitinu, několik gramů čistého pervitinu určeného k distribuci a několik gramů efedrinu nalezli kriminalisté v listopadu v Boskovicích. Zjistili, že tam čtyřiadvacetiletá žena společně s osmadvacetiletým mužem vyrábí nejen v bytě, ale také na různých místech venku v okolí Boskovic tuto drogu, kterou následně předávali uživatelům ve městě a okolí. Povedený pár kriminalisté zadrželi krátce poté, co pervitin vyrobili a vydali se jej prodávat. Žena také skončila ve vazbě.
 
     V prosinci si pak kriminalisté došlápli ještě na distributora marihuany ve Velkých Opatovicích. Konopí tento devatenáctiletý mladík pěstoval doma v rodinném domě nebo na zahradě a pak je prodával. Z vyšetřování vyplynulo, že měl prodat víc jak 100 gramů sušeného konopí a hrozí mu tak za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropnímu látkami a jedy trest odnětí svobody od dvou do desíti let.
 
    Celkem za rok 2012 kriminalisté na Blanensku odhalili 8 varen pervitinu, 8 distributorů pervitinu, dvě pěstírny konopí a tři distributory marihuany.
 
     por. Mgr. Iva Šebková, 31. 12. 2012

vytisknout  e-mailem