Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Konec prázdnin-bezpečně do školy

Blíží se konec prázdnin a nejen dětem začnou opět povinnosti spojené se školní docházkou. Připomeňme si rady a pravidla, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu.  

   Blíží se konec letních prázdnin a děti se po dvou měsících opět vrátí do školních lavic. Začátek školního roku přináší mnoho povinností do života dětem, ale i jejich rodičům. Jednou z nich bude určitě i připomenutí bezpečné cesty do školy a s tím souvisejících základních pravidel bezpečného chování v silničním provozu.  
   Policisté na území hlavního města Prahy evidovali během minulého roku 60 dopravních nehod, které zavinili chodci ve věku do patnácti let. Během letošního půlroku se jednalo o 16 dopravních nehod zaviněných dětmi. V porovnání s minulým rokem za stejné období, kdy v prvním půlroce došlo k 36 nehodám zaviněným chodci ve věku do patnácti let, počet nehod klesl. Jen v měsíci září roku 2011 řešili v Praze dopravní policisté 12 dopravních nehod, na kterých měly účast děti jako chodci. V šesti případech byla zviněna dopravní nehoda chodcem a v šesti případech řidičem vozidla (vždy z příčiny nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu). Při jedenácti nehodách došlo ke střetu chodce – dítěte s osobním motorovým vozidlem, jednou došlo ke střetu chodce s tramvají. V měsíci září roku 2012 eviduje Policie ČR na území hl. m. Prahy 7 dopravních nehod, na kterých měly účast chodci – děti. Z toho 4 dopravní nehody byly zaviněny dítětem, ve třech případech nehodu zavinil řidič (z toho 2x nedáním přednosti chodci na vyznačeném přechodu) Z těchto sedmi dopravních nehod se jednalo v šesti případech o srážku s osobním motorovým vozidlem, jednou došlo ke srážce chodce s jízdním kolem.
 
   Během prvního týdne v měsíci září probíhá každoročně celorepubliková dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“, jejímž cílem je preventivně působit na chodce a především na nejohroženější skupinu, děti. Policejní preventisté společně s dopravními policisty upozorňují děti v ranních hodinách při cestě do školy na bezpečné přecházení vozovky.
 
   Právě po návratu dětí do školních lavic je riziko nehod nejvyšší. Malí školáci jsou stále myšlenkami u zážitků z prázdnin, mnohdy jsou zbrklí a neopatrní. Dítě, které je sice od nejútlejšího věku v přímém kontaktu s dopravním prostředím, si ale samo od sebe neuvědomí nebezpečí silničního provozu. Proto je bezpečný pohyb dětí především v rukou dospělých.
   Řidiči by tedy měli být obzvláště pozorní v blízkosti škol a přechodů pro chodce. Rodiče by měli před začátkem školního roku věnovat dětem pár dní svého času a připomenout si bezpečnou cestu do školy a bezpečné přecházení vozovky.
 
 Pár zásad bezpečného přecházení vozovky:
 
Rodiče:
  • najděte sami dítěti nejbezpečnější cestu do školy a zpět (společně s ním několikrát tuto cestu projděte – čím vícekrát, tím lépe a upozorněte ho na možná nebezpečí)
  • cesta do školy nemusí být nejkratší, měla by být ale co nejbezpečnější (volte proto přecházení vozovky tam, kde jsou semafory nebo vyznačené přechody pro chodce, podchody nebo nadchody)
  • při doprovázení dítěte v začátcích školní docházky mu nezapomínejte vysvětlit význam všech dopravních značek, které na cestě uvidíte
  • důležité je, aby dítě přemýšlelo (dokázalo si i samo najít přehledné a bezpečné místo k přecházení)
  • naučte ho, aby při přecházení vozovky nenásledovalo slepě ostatní
  • upozorněte dítě na to, že do vozovky smí vstoupit až po bezpečném rozhlédnutí (pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!)
  • dokud nebude vhodný čas k bezpečnému přejití vozovky (musí počkat)
  • přecházet vozovku pak smí jen nejkratší trasou a teprve tehdy až bude cesta volná
  • přecházení musí být rychlé, nikdy by však dítě nemělo vbíhat před jedoucí vozidla (celou dobu musí sledovat dopravu kolem sebe)
  • velmi účinné je, navázat s řidičem vozidla oční kontakt (přesvědčit se tak, že o jeho úmyslu přejít vozovku, řidič ví)
  • neopomenutelné jsou také reflexní vesty, reflexní prvky na dětském oblečení a na aktovce (do těchto prvků se vždy vyplatí investovat)
  • dítě si musí uvědomit, jak je oproti motorizovaným účastníkům silničního provozu zranitelné
   Pokud své dítě do školy vozíte autem, dbejte, aby bylo vždy dítě řádně připoutané v autosedačce. Dítě musí z auta vystupovat na straně chodníku a při odvozu opět dítě nastupuje na straně chodníku.
 
   Rodiče, naučte své nejmenší opatrnému a ukázněnému přecházení pozemní komunikace! Upozorněte je na to, kde hrozí případné nebezpečí a nikdy nezapomínejte - dítě Vás bere jako autoritu, tedy Vaše chování v silničním provozu může brát jako vzor pro jeho další chování v dopravním prostředí!

nprap. Bc. Michaela Reichertová - 22. srpna 2013

vytisknout  e-mailem