Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Konec letních prázdnin na silnicích v Olomouckém kraji

OLOMOUCKÝ KRAJ – Policisté na silnicích dohlíželi na bezpečný návrat z prázdnin. 

V pátek 1. září 2023 dohlížely desítky policistů napříč celým Olomouckým krajem na bezpečnost a plynulost dopravy v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce „Konec letních prázdnin“. Při ní jsme se  zaměřili zejména na dodržování rychlostních limitů v obci i mimo obec, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu při jízdě v jízdních pruzích, dodržování zákazu požívání alkoholu nebo jiné návykové látky před jízdou a během jízdy. V neposlední řadě jsme zacílili také na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel, kontrolu dodržování zákazu předjíždění nákladních automobilů v úsecích, kde je to zakázáno, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení a provoz motorových vozidel a dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. 

Dohlíželi jsme nejen na místa, kde je zvýšené riziko kolizních situací, ale také na místa, kde řidiči nejvíce porušují pravidla silničního provozu. Zintenzivnění dohledu na provoz na pozemních komunikacích trvalo i během víkendových dnů.

V rámci uvedené akce zkontrolovaly policejní hlídky téměř šestnáct set vozidel a zjistily přes dvě sta sedmdesát dopravních přestupků. Ve více než stovce případů překročili řidiči povolenou rychlost. Během kontrol narazili policisté také na nezodpovědné řidiče, kteří vyrazili na silnici s vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu,  bez použití bezpečnostního pásu nebo bez uhrazené dálniční známky. Kontroly bohužel odhalily také dvanáct hříšníků, kteří za volant usedli i přesto, že byli pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Za zjištěné prohřešky jsme uložili celkem dvě  sta padesát šest pokut na místě a sedmnáct jsme oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu. Jeden řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Za poslední prázdninový týden evidujeme jednadvacet dopravních nehod s jedním těžkým a pěti lehkými zraněními. U čtyř účastníků nehod jsme zjistili předchozí ovlivnění alkoholem. Poslední prázdninový víkend v roce loňském vyjížděli policisté v kraji celkem k sedmačtyřiceti dopravním nehodám s jednadvaceti lehkými a se dvěma těžkými zraněními. Dvanáct účastníků nehod bylo pod vlivem alkoholu.

Na tuto akci navazuje po celý tento týden dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, při níž každoročně cílíme především na nezletilé chodce na přechodech v blízkosti školských zařízení, kterým připomínáme zásady bezpečného přecházení přes silnici.

por. Mgr. Lenka Vanková
4. září 2023

Odkazy do noveho okna

1 Konec letních prázdnin_2

1 Konec letních prázdnin_2 

Detailní náhled

2 Konec letních prázdnin_3

2 Konec letních prázdnin_3 

Detailní náhled

3 Konec letních prázdnin_4

3 Konec letních prázdnin_4 

Detailní náhled

4 Konec letních prázdnin_5

4 Konec letních prázdnin_5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem