Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Konec krádeží na železnicích

VSETÍNSKO: Zadrželi jsme zloděje bronzových lan.  

Dobrou práci odvedli policisté z Územního odboru Vsetín, když chytli přímo při krádeži bronzových kabelů na železnici tři cizince. Policisté nebyli na místě činu náhodou. Krádeže bronzových kabelů trakčního vedení se v našem okrese v poslední době rozmnožili. Jelikož se jedná o závažnou trestnou činnost a poměrně i nebezpečnou, u které jsme považovali za velmi důležité ji co nejdříve objasnit, kolegové střežili jednotlivé úseky železnic v noční dobu už os počátku minulého týdne. Cíl akce byl splněn. Zloděje, kteří mají jenom v našem okrese na svědomí dalších 5 obdobných krádeží se škodou 350 000 korun, jsme zadrželi, vyslechli, obvinili a podali návrh na vzetí do vazby.
 
Cizinci odcizili na různých místech našeho okresu především na Hornolidečsku a Valašskomeziříčsku od května do 29. června celkem 1600 metrů bronzového lana umístěného nad železnicemi, které tvoří tzv. pevný bod trakčního vedení a je stále pod proudem.  Lano drží trakční vedení v určité poloze, aby nedošlo k vysmeknutí ze sběrače lokomotivy. Pachatelé bronzová lana kradli vždy v noci s pomocí nástrojů a pomůcek jako jsou gumová izolace, speciálních rukavice, provazy a dřevěné tyče, na které připevňovali pákové nůžky a těmi pak kabely v několikametrové výšce nad tratí stříhali. V noci z úterý na středu na ně kolegové „čekali“, tak jako několik předcházejících nocí, na vytipovaných místech u železnic. Měli s sebou i speciální termovize, na kterých pohyb osob sledovali a krádež kabelů zaznamenali. Trojici podezřelých kriminalisté zadrželi ve středu kolem druhé hodiny ráno poblíž Lhotky nad Bečvou. Cizinci skončili v policejních celách. Včera i dnes probíhaly za přítomnosti tlumočníka výslechy zadržených.
 
Cizinci ve věku 38-42 byli obviněni z přečinů krádež, poškození cizí věci a zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za které trestní zákon ukládá až šestileté vězení. Kriminalisté podali návrh na jejich vzetí do vazby. Vyšetřování trestné činnosti cizinců nekončí, zjišťujeme, zda nemají na svědomí krádeže bronzových lan trakčních vedení na dalších místech v České republice.
 
 
30. června 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem