Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Konec anonymů v Rožnově p. R.

VSETÍNSKO: Kriminalisté objasnili tři případy šíření poplašné zprávy. 

Třikrát zavolal na tísňovou linku a oznámil uložení bomby. Kriminalisté po telefonistovi, kvůli němuž zbytečně vyjížděly složky IZS, které evakuovaly desítky lidí a prohledávaly budovy, pátrali několik měsíců. V těchto dnech se jim muže, který uložení bomby oznamoval, podařilo vypátrat.  
 
Několik měsíců se kriminalisté zabývali vyšetřováním tří případů šíření poplašné zprávy v Rožnově p. R. První anonymní telefonát uskutečnil neznámý muž vloni 6. září. Kolem jedenácté hodiny večer vytočil linku tísňového volání a oznámil, že na internátu u staré pošty je bomba. Policisté společně s hasiči museli evakuovat osm desítek ubytovaných studentů, kteří se do objektu mohli vrátit až po důkladné prohlídce budovy ve tři hodiny ráno. Na místě tenkrát zasahovali policisté, strážníci městské policie a hasiči, byl povolán i psovod se psem specializujícím se na vyhledávání výbušnin. Další úplně zbytečný výjezd absolvovali policisté, hasiči a strážníci městské policie o pět dnů později. Nástražný výbušný systém měl být tentokrát v budově pošty. Poslední volání o umístění bomby evidujeme rovněž v loňském roce, mezi vánočními svátky. Mužský hlas zavolal, že v jednom konkrétním baru je bomba. Asi dvacet lidí muselo kolem půl desáté večer na několik hodin bar opustit. Opět jsme žádný nástražný výbušný systém nenašli. Tyto situace nesmíme nikdy podcenit a musíme jednat tak, jako kdyby v objektu skutečně bomba byla. Všechna volání anonym uskutečnil na linku 112.
 
V těchto dnech se kriminalistům podařilo muže, jenž uskutečňoval volání ustanovit. Jedná se o jedenadvacetiletého mladíka ze Zubří. A proč uložení bomb oznamoval? Kriminalistům se k telefonátům nakonec přiznal a uvedl, že chtěl vidět činnost zasahujících složek a navíc byl na policisty naštvaný, protože proti němu už v tu dobu vedli trestní stíhání. To všechno v kombinaci s drogami ho přimělo k tomu, aby na tísňovou linku volal. Jedná se o mladíka s velmi bohatou trestní minulostí majetkového charakteru. Počátkem ledna letošního roku byl vzat do vazby, protože se na Rožnovsku dopustil několika vloupání. Vnikl například do trafiky, domova mládeže, sportovního klubu a ukradl dokonce karavan.
 
K případům šíření poplašné zprávy kriminalisté mladíka vyslýchali v ostravské věznici, kde jim mimo jiné uvedl, že se skutečně na policisty hasiče a strážníky, jak zasahují po oznámení uložení bomby, díval z okna blízkého domu. Za šíření poplašné zprávy trestní zákon ukládá až tříletý trest odnětí svobody. Navíc bude muset mladík uhradit několikatisícové výdaje, které vznikly složkám integrovaného záchranného systému při planých výjezdech.
 
 
6. února 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem