Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Koncert v Jihlavě se vydařil

KRAJ VYSOČINA: Dvaatřicet policistů se zapsalo do registru dárců kostní dřeně 

Dvaatřicet policistů, policistek a občanských zaměstnanců Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se ve čtvrtek 12. června odpoledne hromadně zapsalo do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Mimořádně záslužný čin realizovali v Jihlavě v Parku Gustava Mahlera v rámci koncertu Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, který se konal právě na podporu kampaně „Podpořme darování kostní dřeně“. Registrace policistů byla přímo na místě spojená s vyplněním nezbytných dotazníků a s odběry krve.
 
Nad jihlavským koncertem převzali záštitu hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a primátor statutárního města Jihlavy Ing. Jaroslav Vymazal. Ten se koncertu osobně zúčastnil a postaral se společně s ředitelem Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Radkem Malířem o jeho slavnostní zahájení.
 
Primátor Jihlavy pozdravil svým jménem všechny přítomné posluchače a přivítal je v Jihlavě. Současně ocenil statečné rozhodnutí policistek a policistů, kteří v rámci koncertu rozšíří řady registrovaných dárců kostní dřeně.
 
Na jeho slova navázal krajský policejní ředitel plk. Mgr. Radek Malíř. „Veřejnost vnímá policii většinou jako represivní složku, ale policisté občanům pomáhají a především je chrání. Dnešním hromadným vstupem třiceti kolegů do registru dárců kostní dřeně dokazují, že svým jednáním také mohou zachraňovat lidské životy. Před několika dny jsem se osobně zúčastnil hromadného vstupu do Českého národního registru dárců dřeně v Pelhřimově v tamní nemocnici, kde se k tomuto činu společně rozhodlo dvaadvacet policistů z územního odboru Pelhřimov. Pevně věřím, že jejich příkladu budou následovat další mladí policisté z našeho krajského ředitelství,“ uvedl plk. Mgr. Radek Malíř.
 
Během koncertu vystoupil se svým příběhem poručík Jakub Novák z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, který má už za sebou osobní zkušenost s darováním kostní dřeně. Poručík Novák pracuje jako kriminalista na oddělení hospodářské kriminality a patří mezi pravidelné dárce krve. Na svém kontě má již 150 bezplatných odběrů. Na myšlenku k zápisu do registru dárců ho před deseti lety přivedla vážná nemoc jeho kolegy, který pro svoji léčbu nezbytně potřeboval podstoupit transplantaci kostní dřeně. Sám se dárcem kostní dřeně stal v loňském roce, když se na něho obrátili z registru s tím, že vyhovuje jako vhodný dárce pro nemocného člověka. “Šlo o poměrně běžný lékařský zákrok, který nebyl ani nijak zvlášť bolestivý. Určitě bych do toho šel znovu,“ řekl v Jihlavě.
 
Jihlavským koncertem provázela moderátorka Českého rozhlasu v Brně Monika Brindzáková, která posluchačům postupně představila Hudbu Hradní stráže a Policie České republiky, včetně jejích sólistů Ivany Brožové a Tomáše Savky. V podání orchestru a jeho sólistů se rozezněly parkem, který je spojen s hudebním velikánem Gustavem Mahlerem, světově známé policejní hity, ale také další filmové a taneční melodie. Posluchači, kteří zaplnili jihlavský park, mohli být s výkonem špičkového hudebního tělesa právem spokojeni.
 
Ke slovu se v rámci koncertu dostala také staniční sestra z oddělení hematologie a transfúziologie pelhřimovské nemocnice Věra Šilerová, která se svými kolegy dárce zaregistrovala a provedla u nich také potřebný odběr krve. Všem přítomným představila celý projekt a doplnila také všechny nezbytné informace, které se týkají kritérií pro zápis nových dobrovolníků do Českého národního registru dárců dřeně.
 
V parku se prezentovala také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, která je hlavním partnerem projektu, který Policie České republiky zahájila v březnu letošního roku ve spolupráci s Českým národním registrem dárců. Hlavním cílem kampaně Podpořme darování kostní dřeně je získat nové dobrovolníky pro zápis do Českého národního registru dárců dřeně.
 
Kritéria pro zápis nových dobrovolníků do Českého národního registru dárců dřeně:
  • věk 18 - 35 let
  • dobrý zdravotní stav, žádné závažné onemocnění v minulosti

  • ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, spojené s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka.

  • jako dobrovolník nejste nikdy vázán(a) sebemenší povinností svou dřeň či krvetvorné buňky darovat. Členství v registru dobrovolných dárců dřeně však znamená určitý morální závazek.

  • zapíšete-li se, můžete být kdykoliv v budoucnu vybrán(a) jako jediný možný dárce pro konkrétního těžce nemocného člověka. Jeho osud pak může záviset jen na vaší rychlé dostupnosti a na vaší ochotě své krvetvorné buňky opravdu darovat.

 
Odkaz na reportáž z koncertu na podporu kampaně Policie ČR "Podpořme darování kostní dřeně", který se konal v Jihlavě:  http://youtu.be/fZxiOidcZco
 
Seznam videí ke kampani: https://www.youtube.com/playlist?list=PLPtq4EYLjF3hRbBLcQ3kLrh24WCcQZi4n

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

 

 

 
 
 
Odkazy do noveho okna

koncert

koncert  

Detailní náhled

registrace dárců

registrace dárců 

Detailní náhled

registrace dárců

registrace dárců 

Detailní náhled

registrace dárců

registrace dárců 

Detailní náhled

registrace dárců

registrace dárců 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem