Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Koncert k 60. výročí

V reprezentativních prostorách Kongresového centra České národní banky v Praze se 11. října 2018 konal koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR u příležitosti oslav 60. výročí vzniku Kriminalistického ústavu. Ústav byl založen 12. prosince 1958 a svojí šedesátiletou historií se řadí k nejstarším útvarům Policie ČR. 

Koncertu se zúčastnili náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Jaroslav Vild, ředitelé celorepublikových útvarů, významní hosté z řad Policie ČR, Ministerstva vnitra, Policejní akademie ČR v Praze, justice, Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Slovenskej republiky a dalších tuzemských i zahraničních institucí, s nimiž ústav dlouhodobě a úzce spolupracuje. Největší část obecenstva tvořili současní a bývalí pracovníci Kriminalistického ústavu a jejich rodinní příslušníci.

Úvodního slova se ujal ředitel Kriminalistického ústavu Ľuboš Kothaj, který zmínil některé milníky roku 1958 v evropském i světovém kontextu. „Píše se rok 1958. Prvního ledna začíná fungovat Evropské hospodářské společenství, Československo se účastní mezinárodní výstavy EXPO v Belgii, v USA vznikl Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, firma Bosch uspěla se svou první automatickou pračkou a 12. prosince 1958 vznikl Kriminalistický ústav rozšířením Vědeckotechnického odboru Hlavní správy VB. Ústav se záhy stal ústředním orgánem pro výkon kriminalisticko-technické a znalecké služby, kterým je dodnes,“ uvedl ředitel Kothaj. Ve svém vystoupení připomněl důležité okamžiky v historii ústavu, kterými byly například vstup do Evropské sítě forenzních institucí v roce 1998, čímž se zahájila mezinárodní spolupráce a výměna praktických zkušeností s odborníky ze zahraničí, získání akreditace v roce 2007 nebo zavedení nových metod zkoumání, ať již analýzy DNA či odhalování kyberkriminality. Připomněl také důležitou roli ústavu v oblasti aplikovaného výzkumu a vzdělávání. „Jsme garantem pro kriminalisticko-technickou a znaleckou činnost v Policii ČR. Kvalifikační a atestační zkoušky pod naším vedením ročně absolvují desítky kriminalistických znalců a prolongační řízení desítky kriminalistických techniků,“ uvedl ředitel a dodal, že zlepšování oblasti vzdělávání, stejně tak oblasti poskytování znaleckých výstupů je věnována velká pozornost. V závěru svého projevu poděkoval všem, kteří se podíleli a podílejí na činnosti a rozvoji Kriminalistického ústavu. „Tento koncert je věnován vám všem,“ uzavřel Ľuboš Kothaj.

koncert 36První část koncertu Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka byla věnována skladbám českých hudebních velikánů – Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání sólistky Miroslavy Časarové. V druhé části vystoupili sólisté Gabriela Urbánková a Tomáš Savka, kteří zazpívali známé šlágry Karla Hašlera, Jaroslava Ježka či Jiřího Šlitra.

Oceňování mile zpestřilo slavnostní večer    
V průběhu slavnostního večera předal ředitel Ľuboš Kothaj společně s náměstkem Jaroslavem Vildem věcné dary pracovníkům Kriminalistického ústavu a Cenu za celoživotní mistrovství v oblasti kriminalistické techniky pracovníkům odborů kriminalistické techniky a expertiz a oddělení kriminalistické techniky.

Bronzovou medaili Kriminalistického ústavu za aktivní spolupráci s útvarem v oblasti mezinárodní spolupráce obdrželi členové Rady Evropské sítě forenzních institucí Kornelia Nehse a Michael Bovens.

Výroční cenu ředitele získal chemik
Nejvyšší ocenění, Výroční cenu ředitele Kriminalistického ústavu za rok 2018, získal znalec v odvětví chemie Lukáš Franěk. U Policie ČR pracuje devět let. Jako jeden z mála budoucích kriminalistických znalců sloužil rok v uniformě na obvodním oddělení v Praze, než přestoupil na oddělení chemie a fyziky do Kriminalistického ústavu.
Zabývá se zkoumáním omamných a psychotropních látek. Postupně se stává vynikajícím odborníkem na plynovou chromatografii a hmotnostní spektrometrii. Velice rychle se aktivně zapojil do výzkumné činnosti, spolupracuje na několika grantových projektech. V současné době připravuje řešení výzkumného projektu, který se týká profilování kokainu, heroinu a metamfetaminu. Je velice ochotný a přes svůj mladý věk se stal uznávaným odborníkem mezi kriminalisty.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav
18. října 2018

Odkazy do noveho okna

koncert 02

koncert 02 

Detailní náhled

koncert 03

koncert 03 

Detailní náhled

koncert 05

koncert 05 

Detailní náhled

koncert 06

koncert 06 

Detailní náhled

koncert 10

koncert 10 

Detailní náhled

koncert 11

koncert 11 

Detailní náhled

koncert 12

koncert 12 

Detailní náhled

koncert 14

koncert 14 

Detailní náhled

koncert 16

koncert 16 

Detailní náhled

koncert 20

koncert 20 

Detailní náhled

koncert 22

koncert 22 

Detailní náhled

koncert 24

koncert 24 

Detailní náhled

koncert 25

koncert 25 

Detailní náhled

koncert 28

koncert 28 

Detailní náhled

koncert 29

koncert 29 

Detailní náhled

koncert 31

koncert 31 

Detailní náhled

koncert 33

koncert 33 

Detailní náhled

koncert 38

koncert 38 

Detailní náhled

koncert 40

koncert 40 

Detailní náhled

koncert 44

koncert 44 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem