Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kompenzační podvod

Obviněný čtyřicetiletý muž opakovaně a neoprávněně čerpal kompenzační bonusy určené pro OSVČ. Svým jednáním způsobil škodu přesahující šest set tisíc korun. 

Kriminalisté druhého policejního obvodu zabývající se hospodářskou kriminalitou v uplynulých týdnech obvinili cizího státního příslušníka z podvodu.Jeho protiprávní jednání spočívalo v podvodném vylákání kompenzačních bonusů určených pro OSVČ. Bonusy byly ovlivněny vládními opatřeními proti koronaviru. Muž od června tohoto roku vystupoval pod falešnou identitou a o vyplacení bonusů žádal jménem čtyřiadvaceti konkrétních osob bez jejich vědomí. Přičemž potřebné informace k nim si vyhledal ve veřejně dostupném obchodním rejstříku. Do žádostí uváděl bankovní účty, které si pro tyto případy sám vytvořil na falešný maďarský doklad totožnosti. Vyplněné žádosti zasílal správci daně prostřednictvím například mailu, který také za tímto účelem založil. Tímto způsobem se mu podařilo z úřadu vylákat necelých čtvrt milionu, přičemž dalších skoro čtyři sta tisíc korun se vylákat pokusil. Díky kontrolním mechanismům mu však tato částka již vyplacena nebyla.

Kriminalisté na případech pracovali od letošního června několik měsíců na základě oznámení finančního úřadu v Praze. V průběhu prověřování nashromáždili dostatek informací, které je přivedly na stopu konkrétní osoby žijící v malé obci na Rokycansku. V jednom z tamních rodinných domů byl koncem října v tu dobu ještě podezřelý muž zadržen. Ačkoli s policisty zpočátku nespolupracoval, pod tíhou důkazů a výsledků domovní prohlídky se k činům doznal.

Kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Rokycan v rámci domovní prohlídky zajistili mimo jiné i vozidlo Ford Kuga, který si muž pořídil na falešné doklady.

Obviněnému, který je prověřován pro obdobnou trestnou činnost i na Rokycansku, hrozí v současné době za spáchané skutky v podobě podvodu až desetiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jan Rybanský - 3. listopad 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem