Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Komisaři z Evropské unie hodnotili česká letiště

Zástupci Evropské Unie hodnotili dodržování schengenských standardů  

Ve dnech 22. -24. listopadu 2012 provedli zástupci Evropské Unie hodnocení dodržování schengenských standardů na mezinárodních letištích Praha-Ruzyně a Karlovy Vary.

Tato hodnocení probíhají pravidelně ve všech zemích schengenského prostoru v intervalu 5 let. Poslední takové hodnocení proběhlo před vstupem České republiky do tohoto prostoru v roce 2007.

Nynější návštěva navazovala na podobnou hodnotící misi v Polsku a následně se hodnotitelé přesunuli do Bratislavy.

Hlavním důvodem pobytu 12 zástupců Rady Evropské unie, Evropské komise a členských zemí, bylo posoudit, jakým způsobem cizinecká policie na obou mezinárodních letištích dodržuje doporučení tzv. nejlepší praxe a zda byly odstraněny některé menší nedostatky zjištěné při posledním hodnocení.

V současnosti komisaři hodnotili zejména kontrolní činnost, zjišťování falšovaných a pozměňovaných dokladů, opatření v boji s nelegální migrací. Otázky se týkaly rovněž analýzy rizik a odborného vzdělávání policistů.

I když oficiální písemnou zprávu obdržíme v průběhu prosince 2012 a hodnocení bude následně projednáváno v příslušném evropském grémiu, z prvních ohlasů můžeme konstatovat, že práce cizinecké policie i ostatních složek, které pracují na uvedených letištích byla kladně hodnocena.
O konečném výsledku schengenského hodnocení budeme následně informovat.
 

kpt. Mgr. Kateřina Rendlová

tisková mluvčí ŘSCP

 

vytisknout  e-mailem