Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kominík, který štěstí nenosí

ZLÍNSKO: Muž neoprávněně podniká. 

Policisté zlínského oddělení hospodářské kriminality obvinili dalšího člověka, který si nelegálně opatřil výuční list a na jeho základě pravděpodobně stále podniká. Jedná se o jednapadesátiletého muže ze Zlínska.
V průběhu roku 2010 si muž prostřednictvím internetu objednal výrobu falzifikátu výučního listu v oboru kominictví. Padělaný dokument v Praze od neznámé ženy koupil za 15 tisíc korun. Na základě této listiny pak získal na živnostenském úřadě řemeslnou živnost v oboru kominictví, přestože v tomto oboru není vyučen. Úřad už jeho oprávnění zrušil, muž ale podle všeho stále podniká.
„Kominík“ formou letáku propagoval své služby: nabízel čištění a kontrolu komínů v okolí Napajedel, ale také s největší pravděpodobností na Luhačovicku a Uherskohradišťsku (v obcích Topolná, Halenkovice, Nedakonice, Polešovice) i na dalších místech. Tam měli komíny pod jeho jménem dokonce vymetat další zatím neznámí muži. Policisté nyní zjišťují, kde všude falešný kominík a jeho zaměstnanci působili. Pro obyvatele, kteří jeho služeb v dobré víře využili, jde o velké riziko. V případě zahoření komínu, který vyčistila neoprávněná osoba, pojišťovna nemusí plnit vůbec, popř. může pojistné plněné zkrátit na minimum. O čištění by tedy lidé měli požádat znovu, skutečného odborníka.
Kriminalisté mají snahu zadokladovat neoprávněné podnikání zmíněného muže, a proto žádáme všechny, kteří mají podezření, že si objednali u uvedeného kominíka služby, aby se obrátili na linku 158 nebo na kterékoliv obvodní oddělení Policie ČR.
Nedávno naši policisté z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny obvinili také muže, který dokonce kvůli falešnému maturitnímu vysvědčení působil v pedagogické činnosti. Oběma teď hrozí až tříleté vězení.

 

26. dubna 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem