Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kombinace drog měla fatální následky

V případu dvacetiletého studenta, který zemřel několik dní po intoxikaci v jednom z pražských klubů, se objevily nové informace. 

 

Pražští kriminalisté, zabývající se drogovou trestnou činností, pracují na případu úmrtí mladíka po požití drog. V noci, ze čtrnáctého na patnáctého června, převáželi záchranáři z klubu na Tachovském náměstí v Praze 3 muže, který byl indisponován a pod vlivem drog. Později se ukázalo, že jeho stav je velmi vážný a o několik dní později mladík zemřel.

Případ si převzali detektivové z pražského krajského ředitelství a začali rozplétat okolnosti, které vedly k této tragické události. Mimo jiné se jim podařilo zjistit, že drogy pocházely z Plzeňska a do klubu je dovezla skupinka lidí, která se taktéž účastnila akce. Podle dosud zjištěných informací je evidentní, že předávka drog proběhla před klubem Storm v noci, ze čtrnáctého na patnáctého června, a to v čase mezi půlnocí a jednou hodinnou ranní.

Kriminalisté tak touto cestou žádají svědky, kteří byli v inkriminovanou dobu před klubem, aby se neprodleně přihlásily na linku 158, mohou být totiž důležitými svědky. Stejně tak, pokud má někdo videozáznamy z dění uvnitř klubu, tak i tyto materiály jsou pro detektivy zajímavé.

V souvislosti s tímto případem pátráme po skupince osob z Plzeňska, která do Prahy drogu přivezla a následně ji mladíkovi předala. Vzhledem k tomu, že muž po požití drogy zemřel, jim za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí až osmnáctiletý trest odnětí svobody.

V tomto konkrétním případě lékař dle toxikologických rozborů zjistil, že student zemřel v důsledku požití kombinace drog. Konkrétně se jednalo o extázi a kokain.

Co je ale skutečně alarmující, je fakt, že toto nebyl ojedinělý případ totálního kolapsu organismu po požití drogy. U mladíka došlo k otoku mozku, otoku plic, selhání jater i ledvin, poruše srážlivosti krve a následně dokonce i zástavě srdce. Počet úmrtí po požití drogy se stále zvyšuje. Jen v Praze je to minimálně deset případů za poslední rok. Obdobnou kauzu řešili detektivové i v listopadu roku 2018. Po aplikaci heroinu na pražském Proseku tehdy také zemřel mladý muž. Detektivům se však podařilo vypátrat dealera, který mu drogu prodal. Ten je v současné chvíli již ve vězení a odpykává si osmiletý trest odnětí svobody.

Je tak na místě důrazné varování!!! Uživatelé drog mnohdy ani netuší, že pouhá jedna tableta extáze může být pro člověka smrtelná dávka. Navíc se detektivové v poslední době setkávají s tím, že v tabletách bývá i dvojnásobné množství účinné látky, což uživatel nikdy není schopen zjistit před požitím. Pak je spíše zázrak, když po požití drogy přežije bez trvalých následků.

 por. Mgr. Hana Křížová, DiS – 5. prosince 2019

 

 

vytisknout  e-mailem