Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

„Kolotoč“ se dotočil…

ZLÍNSKÝ KRAJ: Podnikatelé připravili stát o téměř 200 milionů! 

Dva případy závažné a velmi komplikované daňové kriminality v těchto dnech rozkryli zlínští krajští kriminalisté. Během jediné noci provedli najednou na dvě desítky domovních prohlídek i prohlídek nebytových prostor po celé České republice. Zadrželi jsme celkem deset lidí, z nichž jsme posléze osm obvinili ze stomilionových daňových úniků. Pádné důkazy jsme k tomu získali po několikaměsíčním vyšetřování.
Předmětem trestné činnosti obviněných jsou tzv. karuselové neboli kolotočové podvody. Principem je, že podnikatelé zapojení do obchodního řetězce nezaplatí daň z přidané hodnoty u předem určené firmy z řetězce.
V prvním případě se pětice majitelů obchodních společností za poslední rok obohatila na úkor našeho státu o minimálně 16 milionů korun. Předmětem podnikání, které provozovali od roku 2009 doposud, byl nákup a prodej parfémů, které nakupovali u svých společností sídlících ve Spojených arabských emirátech nebo na Britských panenských ostrovech. Podnikatelé ve věku od 40 do 59 let ze Zlínského kraje, Ostravy a Prahy, vytvořili ze svých firem řetězec, do kterého zařadili své firmy v pozicích tvz. ztracených obchodníků či nárazníkových firem. Všechny koordinoval třiačtyřicetiletý muž ze Slovenska.
V druhém případě škodu prozatím odhadovanou na 170 milionů korun České republice způsobili další tři soukromníci, kteří pro změnu prodávali řepkový olej, případně jiné komodity a s tím spojené služby. I v tomto případě se pánové ve věku od třiatřiceti do devětatřiceti let ze Zlínského kraje obohatili o zmíněnou částku na nepřiznané DPH. Kromě nich jsme ze stejného trestného činu obvinili i právnickou osobu, neboli jednu pražskou společnost, která ještě do května loňského roku sídlila ve Zlíně.
Při domovních prohlídkách jsme zajistili celkem šest milionů korun jak v naší měně, tak i v Eurech. Dalších téměř 20 milionů jsme ve spolupráci s Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí a Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality prozatím zabavili na bankovních účtech. Dále jsme zajistili sedm motorových vozidel v hodnotě téměř 6 milionů a akcie za 800 tisíc korun.
Vzhledem ke škodě, která nabyla velkého rozsahu, hrozí pachatelům trest odnětí svobody na pět až deset let. Ve čtvrtek 7. února soud z podnětu policie rozhodl, že šest pachatelů bude stíháno vazebně.
Podstatou kolotočových podvodů je distribuce zboží prostřednictvím dlouhých distribučních řetězců, jež překračují hranice jednotlivých členských států Evropské unie, a při nichž v určitém okamžiku dochází ke krácení daně. Daň není přiznána ani zaplacena a příslušný plátce je buď nekontaktní, nebo subjekt je veden na tzv. „bílého koně“, který o těchto transakcích nemá tušení nebo je za úplatu toleruje,“ vysvětluje princip karuselových podvodů vedoucí odboru hospodářské kriminality ve Zlínském kraji plukovník František Urbánek a doplňuje: „Zjednodušeně si představme řetězec obchodů, jehož se účastní subjekty registrované v členských státech Evropské unie. Prodej zboží do jiného členského státu je pro vývozce osvobozen od DPH. Naproti tomu dovozce je povinen provést tzv. „samozdanění“, to znamená povinnost přiznat a odvést DPH z ceny dovezeného zboží. Přičemž z následného prodeje má dovozce nárok na odpočet částky DPH uvedené na faktuře. Tím je daňově neutrální. Tento okamžik je počátkem podvodného jednání, kdy dovozce daň dalšímu kupujícímu vyfakturuje a ten mu ji i v ceně zboží zaplatí, avšak dovozce předmětnou daň státu neodvede a jednoduše zmizí. Stane se tudíž již zmíněným ´ztraceným obchodníkem´.“  
Je nasnadě, že čím více subjektů je v řetězci zapojeno, tím je vyšetřování policie komplikovanější, nicméně odhalení takovéto sofistikované trestné činnosti není nemožné.
Za loňský rok jsme prověřovali ve Zlínském kraji celkem 76 trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Bezmála deset dalších prověřujeme od ledna.
 
 
8. února 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková
 
 
Zabavená hotovost pachatelůZabavená hotovost pachatelů

vytisknout  e-mailem