Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kolik krádeží vozidel a vloupání do vozidel ročně policisté v kraji řeší?

KRAJ - Nezabezpečený automobil ukradne zručný zloděj do 30 vteřin. Někdy mohou rozhodovat zdánlivé maličkosti.  

Statistiky trestné činnosti neustále ukazují, že zhruba 70% objemu trestné činnosti tvoří majetková kriminalita. A automobilová kriminalita se na těchto číslech také významně podílí.

O tom svědčí i dva případy, které řešili liberečtí policisté během včerejšího dne.

První případ se stal v Liberci, ulici Oldřichova. První prázdninový den nezačal pozitivně pro majitelku Škody Octavie 2.0 TDI, černé metalické barvy. Ta během pondělní noci přišla o své osobní motorové vozidlo a vznikla jí tak škoda za 230 tisíc korun. Po odcizeném vozidle nyní pátrají policisté z obvodního oddělení Liberec - Centrum.

I druhý případ se stal v noci z pondělí 30. června 2014 na úterý 1. července 2014. V tomto případě měl majitel vozidla o něco více štěstí než v prvním případě. Ten o své vozidlo nepřišel, přesto na něj čekalo po příchodu ke svému vozidlu nemilé překvapení. Neznámý zloděj ho připravil o věci ve vozidle. Odnesl si tak autorádio, motorovou pilu značky Husquarna a sekeru Fiskars. Majiteli vozidla způsobil škodu za bezmála 15 tisíc korun. I tímto případem se zabývají policisté z obvodního oddělení Liberec - Centrum.

 

  • Auta se kradou pro jejich pozdější prodej v tuzemsku či v zahraničí. Pachatelé často změní jejich identitu přeražením čísel karoserie a motoru, výrobou falešných dokladů, změnou laku a podobně.
     
  • Auta se kradou i na náhradní díly. Jaký typ jde zrovna na odbyt, určuje poptávka na trhu.Pachatelé mnohdy kradou i odnímatelné části aut (kola, antény, zpětná zrcátka, střešní nosiče apod.) a dále předměty uložené ve vozidle (autorádia, navigace, zavazadla apod.). Tyto věci často končí v bazarech a zastavárnách.

Nezabezpečený automobil ukradne zručný zloděj do 30 vteřin.

Pachatelé se převážně zaměřují na vozidla, která nemají další přidané prvky zabezpečení proti krádeži. Jakékoliv další přidané zabezpečení proti krádeži ve vozidle významně prodlužuje dobu potřebnou k jeho odcizení. Kombinace více prvků výrazně snižuje riziko krádeže vozidla.

Předejít odcizení nebo vykradení vozu nemusí být vždy jen věcí nákladných zabezpečovacích zařízení. Důležité je věnovat pozornost tomu, kde a jak svoje auto zaparkujete. Vždy je lepší parkovat na osvětleném místě v blízkosti bydliště, případně využívat hlídaných parkovišť či zabezpečených podzemních garáží.  

Další důležitou radou, je nenechávat ve vozidle na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, peněženky či jiné věci, prostě vše, co by mohlo upoutat pozornost zlodějů. Vždy při svém odchodu, byť i na sebektratší okamžik, řádně uzamykejte všechny zámky na vozidle a uzavřete všechna okna a přesvěčte se, zda jste tak opravdu učinili. Pamatujte na to, že auto není trezor. Tím, že ve vozidle ponecháte volně odložené věci, dáváte tím příležitost nenasytným zlodějům. I zdánlivě "bezcenná věc"  jako je například oblečení, či prázdná igelitová taška může pachatele nalákat.

Při koupi autorádia dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel ve vozidle nenechávejte.

 

Jak zabezpečit motorové vozidlo před odcizením či vykradením?

Základní zabezpečovací prvky, tzv. imobilizéry mívají moderní vozidla instalována standardně výrobcem.

Doplňkové zabezpečovací prvky:

mechanické

  • zámek na řadící páku pevně spojený s konstrukcí vozidla
  • zámek blokující řadící páku a ruční brzdu
  • zámek blokující volant a brzdový pedál současně
  • uzamykatelná tyč na volant
  • pískování skel bezpečnostním kódem nebo identifikačním kódem vozidla VIN
  • nalepení bezpečnostních fólií na okna vozidla

elektronické

  • autoalarmy (s optickou a akustickou signalizací neoprávněné manipulace)
  • skryté vypínače elektrických obvodů (startéru, dopravy paliva, apod.)
  • prostorová čidla
  • monitorovací a vyhledávací systémy (pozemní anténní a satelitní přenos zpráv)
  • pager, který Vás uvědomí na několik desítek metrů, že je s Vaším vozidlem manipulováno

 

Důležité je také nebýt lhostejný k okolí a všímat si pohybu osob na parkovištích a pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého vozidla vloupává, volejte ihned Policii České republiky na bezplatnou tísňovou linku 158.

  

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
2. července 2014

vytisknout  e-mailem