Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kola jsou stále v kurzu

VSETÍNSKO: Prověřujeme další krádeže jízdních kol. 

Během uplynulých třech dní, řešili policisté ve Valašském Meziříčí a Vsetíně tři případy odcizení jízdních kol.

 

Ani s nadcházejícím chladným počasím a spíše přípravou na lyžařskou sezonu neustávají krádeže jízdních kol. V posledních třech dnech policisté ve Valašském Meziříčí a Vsetíně řeší celkem čtyři odcizená kola. Ve Valašském Meziříčí došlo ke krádeži ve společných prostorách a to přímo ze dvou sousedních kójí určených k uskladnění jízdních kol. Krádeže byly majiteli zjištěny po delší době a nahlášeny v sobotu. Škoda odcizením dvou dámských trekových kol přesáhla deset tisíc korun. Ve Vsetíně se první případ udál v rozmezí od úterý do pátku minulého týdne. Ze sklepa neznámý pachatel odcizil pánské jízdní kolo za více jak šestnáct tisíc korun. Ve druhém vsetínském případě se jednalo o odcizení pánského horského kola ze společné kolárky a to z pátku na sobotu a cena kola byla majitelem odhadnuta na patnáct tisíc korun.

 

V letošním roce policisté v okrese Vsetín řeší více jak sto případů odcizení jízdních kol. Ve více jak třetině případů se jedná o odcizení kol ze společných domovních prostor, jako jsou kolárky, sklepy a sklepní kóje. Jde o kvalitnější kola. Pachatelé se mnohdy informace o uložení kol dozvědí ze sociálních sítí, kdy se majitelé svými koly „chlubí“ a také tipováním, kdy po vstupu do společných prostor domů prohledají sklepy.

 

Snížení rizika odcizení kol je v důsledném dodržování některých pravidel. Základním pravidlem je uzavírání hlavních domovních dveří, čímž zabráníme náhodným vstupům lidem, kteří v domě nemají co dělat. Platí i pravidlo, že do domu například díky elektronickému otevírání dveří nevpouštíme cizí osoby. Kolo ukládáme do uzamykatelných místností a i v těchto místnostech se doporučuje kolo uzamknout k pevnému předmětu.

 

23. listopadu 2015, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem