Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kola a zase kola

LITOMĚŘICKO – Z auta zmizela kola; Krádež bicyklů. 

Zaparkovaný automobil značky Škoda Octavia v Michalovické ulici v Litoměřicích přilákal zloděje. Tehdy neznámý pachatel pravděpodobně v nočních hodinách připravil vozidlo o čtyři hliníkové disky kol s pneumatikami a šrouby. Odcizením kompletních kol vznikla majiteli vozidla škoda přesahující 8 tisíc korun. Litoměřickým policistům se na základě operativního šetření podařilo nového „majitele“ kol vypátrat. Zjistili, že se jedná o sedmatřicetiletého muže z Lounska, který se nezákonného jednání nedopustil poprvé. Výše uvedené krádeže se měl dopustit i přesto, že byl v posledních třech letech za takový čin pravomocně odsouzen a potrestán. Bylo mu sděleno obvinění z trestného činu krádeže, za což mu hrozí až tříletý trest. Recidivista je trestně stíhán na svobodě.

Krádež bicyklů

Policisté ze Štětí prověřují krádež dvou jízdních kol ze zahrady u domu. Neznámý pachatel vnikl nezjištěným způsobem na zahradu rodinného domu, odkud si odnesl dvě nezajištěná volně odložená horská jízdní kola. Předběžná škoda je vyčíslena na více než 20 tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a trestného činu porušování domovní svobody. Po pachateli a odcizených kolech policisté pátrají.

Možnosti zabezpečení a uložení jízdních kol

1. Klasický zámek s řetězem
Nepříliš praktickou záležitostí je volba klasického zámku, kterým kolo upevníte do stojanu či k pevnému bodu pomocí řetězu. Zámky s řetězy jsou poměrně těžké a také zaberou dost místa při převozu. Pokud už zvolíte toto řešení, je potřeba mít opravdu pevný a silný řetěz, který nepůjde tak lehce přestřihnout štípačkami.

2. Zámky s elektronickými snímači
Jedná se o lankové zámky, které jsou navíc vybaveny elektronickým zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout. Elektronické snímače fungují na mikrotužkové baterie.

3. Uzamykatelná vložka na stojan
V některých městech jsou k dispozici stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky. V tomto případě tedy kolo vložíte do stojanu a obemknete jej třmenem. Jeho uzávěr pak vložíte do zámku.

4. Vysoko pevnostní řetěz
V současné době lze v obchodech zakoupit také speciální vysoko pevnostní řetězy, které jsou vyrobeny ze zvlášť odolné oceli. Jejich překonání klasickými štípačkami prakticky nepřichází v úvahu. Je samozřejmě důležité zvolit také kvalitní zámek.

5. Neviditelný fix
Když už dojde k odcizení kola, může se stát, že jej objeví policisté a strážníci. Často je ale problém s identifikací kola, zda opravdu patří vám. V tomto případě pomůže, když si kolo označíte neviditelným fixem, který je vidět při přiložení UV lampy. Doporučujeme tento způsob zkombinovat s výše uvedenými prvky.

6. Mikročip
Podobně jako neviditelný fix lze zvolit ještě důmyslnější mikročip. Pomocí něho dojde k označení kola. V čipu jsou zaznamenány informace o identifikačním čísle, případně další údaje. Je tak snadno dohledatelné, komu vlastně kolo patří.

7. Uložení kola
Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení všech stavebních otvorů, zejména dveří a oken.

6. května 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem