Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Koho můžeme potkat na silnici

Tábor - Někteří řidiči si se zákonem hlavu nelámou. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Hlídky policistů na Táborsku zadrží téměř denně na silnicích řidiče, kteří usedli za volanty svých vozů po požití alkoholu nebo řídí motorové vozidlo i přesto, že jim byl správním orgánem či soudem vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
V prvním případě se mohou vedle přestupku dopustit až trestného činu, konkrétně přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který jim může být dle prvého odstavce uložen mimo jiné až trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku, dle druhého odstavce pak mimo jiné až trest odnětí svobody v rozmezí šesti měsíců až tří let.
Řízením vozidla v době zákazu se pak dopouští přímo trestného činu, konkrétně přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který trestní zákoník umožňuje uložit trest odnětí svobody až na tři léta.
Mnozí řidiči si tuto skutečnost zřejmě vůbec neuvědomují či nepřipouští. Daleko větší následky by pak pro ně znamenala skutečnost, kdy by za těchto podmínek způsobili dopravní nehodu, při které by zavinili škodu na majetku dalších osob, případně jim způsobili újmu na zdraví či na životech. Tohoto jednání se dopouští nejen muži, ale stále častěji i ženy. Důkazem je například řidička, která na sklonku loňského roku zavinila nehodu s protijedoucím vozidlem v Táboře na Kopečku. Odborné měření potvrdilo, že v době nehody řídila pod vlivem alkoholu s hladinou ve výši 2, 23 promile. Vedle svého zranění a škody na vozidle, které řídila, způsobila škodu nejen na protijedoucím automobilu, ale i na dalších pěti u silnice zaparkovaných vozidlech, vše v celkové výši téměř 135 000 korun.
Policisté se proto na bezpečnost silničního provozu důsledně zaměří. Cílem jejich kontrol tak bude především ochránit slušné řidiče, kteří zákony respektují.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
12. ledna 2012
 

vytisknout  e-mailem