Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Klimakemp

Žadatel se domáhal následujících informací: 

„1. V návaznosti na informace zveřejněné Policií ČR zde

     (https://www.policie.cz/clanek/informatori-klimakemp.aspx)  v bodu  4  žádám  o sdělení metodiky výpočtu a o všechny dokumenty ze kterých částky 9 366 428,- Kč a 294 026,- Kč vychází.

2. Kolik   bylo   v souvislosti   s akcí  Klimakemp  2018   a   konané  v Louce  u Litvínova  a v souvislosti s demonstrací 30. června na okraji dolu Bílina nasazeno vrtulníků.

3. Jakou dobu strávily jednotlivé vrtulníky v pohotovosti.

4. Jakou dobu strávily jednotlivé vrtulníky ve vzduchu v souvislosti s těmito akcemi.

5. Jaká byla celková letová doba vrtulníků v rámci těchto akcí.

6. Jaká je průměrná cena letové hodiny použitých vrtulníků.

    a. V tomto bodu žádám o podrobný rozpis nákladů na palivo, amortizaci, pilotáž atd.

    b. Jakožto celkovou cenu letové hodiny vrtulníku.

7. Jaká byla celková cena použití vrtulníků v rámci těchto akcí.

Dále žádám o kopii všech úředních záznamů týkajících se zákroků a procedur Policie ČR v rámci výše zmíněných akcí. V případě že tyto záznamy obsahují osobní údaje, žádám o jejich začernění a anonymizaci.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. Článek zveřejněný na webu Policie České republiky, na nějž se tento bod žádosti odvolává, je odpovědí na žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. zveřejněnou v souladu s ustanovením § 5 odst. 3 tohoto zákona. Náklady Policie České republiky vynaložené nad rámec rozpočtu na rok 2018 v souvislosti se zajištěním bezpečnosti během protestní akce konané pod názvem „Klimakemp“ ve dnech 27. června až 1. července 2018 v obci Louka u Litvínova a uvedené v tomto článku byly vyčísleny k datu podání zmíněné žádosti o informace, tj. k datu 2. července 2018. K tomuto datu nebylo ještě uzavřeno účetní období za měsíc červen 2018, a proto uvedené náklady nebyly konečné. Náklady Policie České republiky vynaložené nad rámec rozpočtu na rok 2018 v souvislosti se zajištěním bezpečnosti během předmětné protestní akce činí k datu podání aktuální žádosti o informace celkem 14 325 778,- Kč, z toho 13 407 397,- Kč představují výdaje na přesčasy a pohotovosti příslušníků bezpečnostního sboru a 918 381,- Kč provozní výdaje, tj. výdaje na pohonné hmoty, potraviny, výstrojní, ženijní, proviantní a ubytovací materiál.     

Ke sledování nákladů vynaložených nad rámec přiděleného rozpočtu slouží ekonomický informační systém EKIS SAP R/3 provozovaný Policií České republiky. Tyto náklady jsou v uvedeném systému označeny kódem přiděleným konkrétní zakázce vztahující se například k určitému bezpečnostnímu opatření, jsou samostatně sledovány a odděleně vykazovány. Dokument obsahující rozpis všech nákladů vynaložených nad rámec přiděleného rozpočtu v souvislosti s bezpečnostním opatřením „Klimakemp“ podle jednotlivých útvarů Policie České republiky, které se na něm podílely, povinný subjekt poskytl žadateli v příloze.    

Ad 2. Jeden vrtulník EC-135.

Ad 3. Nebyla nařízena pohotovost vrtulníku a jeho posádky.

Ad 4. Při plnění úkolu byl vrtulník ve vzduchu 3 hodiny 5 minut.

Ad 5. Celková    letová    doba    vrtulníku,    včetně   přeletu    ze   základny    do   prostoru bezpečnostního opatření a zpět na základnu, činila 4 hodiny.

Ad 6. Požadovaná informace není informací ve smyslu ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., které praví, že informací pro účely tohoto zákona se rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Povinný subjekt nedisponuje údajem o průměrné ceně letové hodiny použitého ani jakéhokoli jiného vrtulníku. Nevykazuje náklady na amortizaci stoje, pilotáž atd. a nemá stanovenu metodiku, na základě které by bylo možné v každém jednotlivém případě celkovou cenu letové hodiny vrtulníku vypočítat. Stanovení metodiky výpočtu ceny letové hodiny a samotné provedení tohoto výpočtu by nepochybně bylo vytvářením nové informace, jehož se povinnost poskytovat informace netýká (viz ustanovení § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.)

Ad 7. Viz ad 6. Cena leteckého paliva JET A1 na 4 hodiny letu vrtulníku EC 135 činila 15 420,58 Kč.

Povinný subjekt dále žadateli sdělil, že ve vztahu k žádosti o poskytnutí kopií „všech úředních záznamů týkajících se zákroků a procedur Policie ČR v rámci výše zmíněných akcí“ vyřizuje předmětnou žádost o informace Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje, v jehož služebním obvodu se bezpečnostní opatření v souvislosti s protestní akcí konanou ve dnech 27. června až 1. července 2018 pod názvem „Klimakemp“ uskutečnilo. 

PhDr. Jiří Vokuš, 7. prosince 2018                                                                                                                                                                                                                                                                           

vytisknout  e-mailem