Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Když se v lese ztratí dřevo

LIBERECKO – Novoměstští policisté dopadli muže, který chtěl ochudit firmu, v níž pracuje. 

Když se ztratí jehla v kupce sena, její hledání je velmi složité. K nalezení však postačí magnet nebo výkonný detektor kovů. Když se však ztratí pár kubíků dřeva v podhorské oblasti, kde převážná většina obyvatel dřevem topí, a za každým domem v přístavku lze nalézt uskladněné dříví rozličného stáří, dopátrat se jejich výskytu bývá obtížné, neřkuli nemožné. Rychlost zpracování dřeva, kterou umí vyvinout dřevomorka, bobr nebo lýkožrout není nic v porovnání s rychlým kmitáním sekerek místních usedlíků. Novoměstským policistům se však podařilo velmi rychle najít jak viníka, tak i všechno ještě nezpracované dřevo.

Na přelomu února a března letošního roku prováděla těžbu dřeva na jedné z hřebenových cest, nedaleko Nového Města pod Smrkem, zpracovatelská firma.kmeny v lese
Vytěžené a nakrácené dřevo je téměř vždy přepraveno ke svozovému místu, na kterém jej naloží kamiony nebo těžká mechanizace a převezou ho na místo finálního zpracování, k odběrateli. Jednoho ze zaměstnanců firmy, který 1. března dřevařské práce prováděl, oslovil obyvatel podhorské obce s tím, zda neví o nějakém tom topivu. Slovo dalo slovo a nad rámec své pracovní aktivity 39letý muž z Frýdlantska převezl téměř pět kubíků na zahradu tazatele. Domníval se asi, že se na to nepřijde. V lese přece dříví dosti a komu by chybělo pár kousků? Ale chybělo. Odcizené dřevo totiž nebylo určeno k topení, ale k dalšímu zpracování, proto i jeho hodnota byla poněkud vyšší, než je cena palivového. Po uplynulém víkendu další z pracovníků firmy zjistil, že ze svozového místa tak nějak není co odvézt. Podezření na krádež tak okamžitě nahlásil místním policistům.

Poté, co muži zákona přijeli na místo krádeže, stopy mechanizace je v rozmoklém terénu zavedli až ke vzdálenému pozemku, na kterém byly klády úhledně vyrovnány. Za plotem. Bylo tak jasné, kdo že je novým příjemcem dřevní hmoty stejně tak, jako kdo že byl tím, jenž dřevo z lesa vyvezl. Podezření padlo na 39letého zaměstnance dřevařské firmy.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili policisté „pracantovi“ podezření ze spáchání přečinu krádež, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.
Škoda, kterou firmě způsobil, přesáhla 10tisíc korun.

 

7. března 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem