Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Když se k lebkám vrací tvář

V Týdeníku Květy vyšel 28. dubna 2011 článek redaktora Davida Kalců, který pojednává o superprojekci - jedné z identifikačních metod kriminalistické antropologie.  

Superprojekční nastavení provádí v rámci Policie ČR pouze znalci z oddělení antropologie a biologie Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP). Uplatňuje se při identifikaci neznámých mrtvol, kdy policisté vytipují určitou osobu či osoby ze seznamu pohřešovaných. Při superprojekci je lebka neznámé mrtvoly promítnuta do portrétní fotografie (popř. rentgenového snímku hlavy) vytipované osoby. Antropolog poté posuzuje vztahy mezi lebkou a obličejem na fotografii (popř. rentgenovým snímkem) a hodnotí, zda všechny morfologické a metrické znaky včetně různých individuálních anomálií na lebce odpovídají znakům na portrétu (rentgenu) osoby. Po jejich vyhodnocení vyloučí, nebo potvrdí totožnost neznámé mrtvoly s vytipovanou osobou.
 
Metoda superprojekce byla v minulosti využita také k ověření podoby některých známých historických osobností, např. českého básníka Karla Hynka Máchy. S redaktorem hovořila plk. RNDr. Hana Eliášová, Ph.D., která se superprojekcím v KÚP věnuje již řadu let.
 
 
KALCŮ, D. Když se k lebkám vrací tvář. Týdeník Květy, 2011, XXI, č. 18, s. 20 – 22.
 

 

vytisknout  e-mailem