Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Když se chce, všechno jde

V sobotu 26. května 2012 proběhl v Praze již šestý ročník festivalu Out of Home, jehož cílem je pomáhat dětem z dětských domovů a podpořit jejich integraci do společnosti. 

Letos poprvé se do akce zapojil také Kriminalistický ústav Praha (KÚP) ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie hlavního města Prahy a Muzeem Policie ČR (MUP).
 
Do Prahy přijelo přes dvě stě dětí z 22 dětských domovů z celé České republiky. Hlavní program tvořila tzv. „zážitková hra“, v rámci které děti navštívily několik stanovišť po celé Praze, kde se setkaly s lidmi různých profesí. V duchu motta: „Když se chce, všechno jde“, si samy vyzkoušely něco z jejich každodenní práce. Na malou chvíli se tak vžily do role novináře, maskéra, architekta či kriminalisty, a za své výkony byly bodově ohodnoceny.
 
Do policejního muzea zavítaly děti z Jeseníku, Frýdku-Místku a Senožat. Zde se setkaly s policisty KÚP, kteří jim představili daktyloskopii. Ta je více jak sto let využívána v kriminalistice k identifikaci osob. Nezůstalo však pouze u výkladu. Děti dostaly magnetický prášek, s jehož pomocí měly zviditelnit daktyloskopické stopy na hrnečku a zajistit je na želatinovou fólii. Zajištěnou stopu (otisk prstu), měly porovnat s kontrolními otisky a vyhledat shodu, což nebylo tak jednoduché. Přesto se to řadě jedincům povedlo.  
 
Druhý úkol prověřil, jaký mají děti postřeh a paměť. Na několik vteřin jim policisté ukázali fotografii osoby, a poté měly děti sestavit její identikit (podobiznu). Posloužily jim k tomu vytištěné obličejové komponenty ze systému PORIDOS (Portrétní identifikace osob), který policie využívá k sestavení portrétů pachatelů trestných činů podle výpovědí svědků. Tento systém byl vytvořen, a je stále zdokonalován, na oddělení antropologie a biologie KÚP.
 
Děti oba úkoly zvládly a z jejich reakcí bylo patrné, že je i pobavily. Po krátké prohlídce expozice policejního muzea (www.muzeumpolicie.cz) spěchaly na další stanoviště, která jim byla určena. 
 
Festival byl ukončen v sobotu večer vyhlášením výsledků a společenským programem ve Starém kině v pražských Stodůlkách. Nejvíce bodů v soutěži získal tým dětí z Hodonína (více o akci na: www.mimodomov.cz).
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
28. května 2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem