Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Když rajčátka dozrávají

LIBEREC – I škoda za „pouhých“ 26 korun může pachateli „vynést“ až tři roky ve vězení. 

Období, na které se zahrádkáři těší asi ze všeho nejvíce, je v plném proudu. Čas sklizní. Zúročení takřka každodenní lopoty na políčkách, záhoncích a ve sklenících přináší právě na sklonku prázdnin takříkajíc ovoce. A nejen to, i zeleninu. Spolu s přibývající úrodou se však množí také všudypřítomní škůdci. Drátovci, mšice, plísně a mnoho dalších parazitů. Svou neopomenutelnou roli v likvidaci vysněných ovocných a zeleninových zisků zahrádkářů a pěstitelů hrají také kleptomani a jiní nenechavci. záhony s rajčaty.jpg

Jeden takový nenechavec navštívil zahradu se skleníky ve Vratislavicích. Ke vší jeho „smůle“ mu nepřidalo ani to, že za majetkovou trestnou činnost byl již v minulosti odsouzen.

39letého muže drápajícího se přes oplocení na soukromou zahradu si všiml, ve středu 21. srpna, v půl jedenácté večer, jeden z obyvatel ulice. Ze své pozorovatelny, kterou si zřídil v těsné blízkosti zahrady, informoval o jednáních 39letého lapky policii. Recidivista využívající ke svému pohybu po cizí zahradě přirozeného krytu dřevin a stínů, glosoval co a kde by v zeleninovém ráji uzmul. Navštívil také několik skleníčků s obsypanými rostlinami. Jakmile naloupil dostatečné množství rajských jablíček, zřejmě na salát, s tlumokem v ruce zamířil k plotu. Přes oplocení nejprve letělo zavazadlo s odcizenou zeleninou a za ní se bariéru pokoušel překonat 39letý Liberečan. Jakmile se mu překážku podařilo přelézt, na světlo vystoupil ochránce majetku. Ke konfrontaci nedošlo. Lapka se zalekl hřmotné siluety bodrého muže a nezmohl se na odpor. Poslušně na místě vyčkal do příjezdu policejní hlídky.

Čtrnáct rajských jablíček za 26 korun vyneslo recidivistovi pod vlivem alkoholu možnost návštěvy policejní stanice a vyhlídku případného trestu odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Policisté mu totiž ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádež ve druhém odstavci.
Orientační dechová zkouška vykázala opakované pozitivní výsledky. Nejvyšší pak překonala 1,6 promile.

 

28. srpna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem