Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kdy koloběžka není koloběžka

HODONÍNSKO: Boural, a porušil mnoho dalších paragrafů. 

Před dvěma týdny řešili dopravní policisté nehodu, při které se v Hodoníně střetlo osobní vozidlo s elektrokoloběžkou. Řidič koloběžky chtěl v křižovatce odbočovat vlevo, ale nedal přitom přednost v jízdě protijedoucímu osobnímu vozidlu. Uprostřed křižovatky se obě vozidla střetla, řidič jednostopého vozidla, který neměl hlavu chráněnu přilbou, skončil zraněný na vozovce a následně byl letecky transportován do nemocnice.

Při prošetřování uvedené události však policisté zjistili další pochybení řidiče jednostopého vozidla. Dle platné legislativy se totiž nejedná o elektrokoloběžku, ale o motorové vozidlo (malý motocykl). Proto řidič takového vozidla musí mít platné řidičské oprávnění pro danou skupinu a za jízdy na tomto vozidle používat ochrannou motocyklovou přilbu. Takové vozidlo dále musí být řádně registrováno, musí mít přidělenou registrační značku a mít uzavřenu tzv. zákonnou pojistku. Zmiňovaný řidič se tak kromě nedání přednosti bude zodpovídat z dalších porušení zákona, kdy pokuty za ně mohou dosáhnout až k desítkám tisíc korun.

Zbystřit by proto měli majitelé podobných vozidel (viz fotodokumentace). Vozidla, která nemají charakter koloběžky (po odpojení motorku lze i nadále používat koloběžku, s vynaložením přiměřené námahy, jako běžný dopravní prostředek), výkon motoruje vyšší než 1000W nebo maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, nejsou považována za motokoloběžky, ale za motorová vozidla podléhající registraci se všemi platnými podmínkami dle příslušných zákonů. Není výjimkou, že majitele podobných vozidel uvádějí v omyl samotní prodejci, kteří uvádějí nepřesné nebo mylné informace. Policisté však při silničních kontrolách nebo řešení dopravních nehod postupují dle platných zákonů.

por. Bc. Petr Zámečník, 23. 6. 2022

vytisknout  e-mailem