Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kdo je vidět, vyhrává

BLANENSKO: Policisté připravili druhý ročník preventivní akce. 

     Obyvatelé Blanska a okolních obcí se mohou v pátek 21. ledna 2011 opět po roce zúčastnit preventivní akce Kdo je vidět, vyhrává aneb Večer otevřených dveří na dopravním inspektorátu. Akce, kterou pořádají blanenští policisté ve spolupráci s Městem Blansko a Besipem, má upozornit  chodce, cyklisty, ale také rodiče s dětmi na význam používání reflexních prvků.
 
     Zejména v zimním období, kdy je ráno dlouho tma a večer zase tma brzy, bývají mlhy nebo šero, jsou chodci pohybující se na silnicích, častými oběťmi dopravních nehod.  Policisté se proto už v loňském roce snažili preventivně působit na chodce, aby byli opatrnější, aby nespoléhali na absolutní přednost na přechodech pro chodce a aby používali zejména za snížené viditelnosti reflexní prvky. Přesto se v roce 2010 stalo na blanenských silnicích 30 nehod, jejichž účastníkem byl chodec. Dvě z těchto nehod měly ty nejtragičtější následky, kdy chodec nehodu nepřežil. Další čtyři chodci byli na Blanensku po střetu s vozidlem zraněni těžce, dvaadvacet pak lehce.
 
     Mezi  dny, které se do policejních statistik zapsaly černým písmem, patří například úterý 28. září 2010, kdy v Olešnici na silnici pod koly osobního auta Volkswagen Golf skončila třiasedmdesátiletá žena. Přecházela totiž v půl osmé večer mimo přechod, řidič osobního vozu ji zpozoroval pozdě a nestihl již zastavit. Žena svým těžkým zraněním podlehla následně v nemocnici.  Právě podobným nehodám může reflexní prvek na oblečení nebo na tašce zabránit. Zatímco chodce v tmavém oblečení řidič při snížené viditelnosti uvidí ze vzdálenosti 15 metrů, chodce s reflexním prvkem zaregistruje již ze vzdálenosti 200 metrů. Má tak mnohem víc času na to, aby vyhodnotil situaci a zabránil sražení chodce.
 
     Policisté proto v pátek 21. ledna přímo v budově Policie České republiky, v ulici Bezručově 31 v Blansku přiblíží na praktických ukázkách význam reflexních prvků. Pro příchozí je ale v době od 17 hodin do 19.30 připraven také další program.  Bude možnost prohlédnout si výstroj a výzbroj dopravní policie, dozvědět se, jak si počínat při dopravní nehodě, jak zjišťují policisté alkohol či drogy u řidičů nebo si zasoutěžit  o ceny s reflexními prvky.
 
   Obdobná akce se pak uskuteční ještě v březnu v Boskovicích.
 
  por. Mgr. Iva Šebková, 16.1.2011

vytisknout  e-mailem