Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Každých pár hodin odhalen alkohol u řidičů osobních vozidel, ale i cyklistů

KRAJ – Víkend ve znamení alkoholu a dalších omamných látek. 

Člověk, který sedne na kolo, se automaticky stává rovněž účastníkem silničního provozu (řidičem nemotorového vozidla). A jako takový musí dodržovat příslušné předpisy stejně jako řidiči motorových vozidel. Jedním z nejdůležitějších pravidel při jízdě na kole je zákaz pití alkoholu. Je jisté, že horké letní počasí svádí k tomu, aby cyklisté dodržovali pravidelný pitný režim. Ale pokud zvolí cyklisté variantu v podobě alkoholických nápojů, nemusí jejich jízda dopadnout dobře.

Od pátku 11. července 2020 bylo do neděle v celém Královéhradeckém kraji v rámci běžných kontrol odhaleno hned 9 případů požití alkoholu či jiných omamných látek u řidičů osobních vozidel, ale také u cyklistů. A právě jejich nehody bychom rádi přiblížili. Za všechny zmíníme dva případy přímo z Hradce Králové.

V prvním případě policisté vyjížděli v pátek v odpoledních hodinách k dopravní nehodě  u kruhového objezdu Brněnská. Sedmašedesátiletá cyklistka, poté co spadla z kola, nadýchala opakovaně 2,51 promile alkoholu v dechu. Kromě policistů si ji do péče  museli posléze převzít přivolaní lékaři.

Stejně tak při druhé nehodě úřadoval alkohol. Při ní třiašedesátiletý muž rovněž v pátek v Hradci Králové o půl osmé večer sedl na své kolo, a poté co při jízdě Sokolskou ulicí upadl, nadýchal přivolaným policistům při provedené dechové zkoušce opakovaně 2,04 promile alkoholu v dechu. Za usednutí na jízdní kolo pod vlivem alkoholu a nebezpečnou jízdu přitom oběma podnapilým cyklistům hrozí poměrně vysoká pokuta ve výši 25 000,-Kč až 50 000,-Kč.

Jak ukazují výzkumy, alkohol se negativně projevuje u všech účastníků silničního provozu. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění. Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Lucie Konečná
13.7.2020, 11:00 hod.

vytisknout  e-mailem