Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Každých 6 hodin srážka se zvěří

KRAJ - Policisté evidují 26 nehod se zvěří za poslední týden. 

Pavouk na čelním skle, poničená kapota, a rozbitá světla, tak nejčastěji dopadá střet řidičů se zvěří. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, ale za poslední týden jsme si opět potvrdili, že na jaře a na podzim nám hrozí mnohem častěji, a to převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách. V Královéhradeckém kraji  jen za posledních 7 evidujeme 26 nehod při srážce se zvěří.

K nejvíce dopravním nehodám při srážce se zvěří došlo za poslední týden na Jičínsku. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 200 tisíc korun. K posledním dvěma nehodám došlo dnes 22.dubna 2021 na Trutnovsku. První se stala v půl šesté ráno mezi obcemi Střítěž a Nový Rokytník, kdy řidičce VW vběhla do jízdní dráhy z levé strany srna.  K druhé nehodě rovněž se srnkou došlo v půl osmé ráno mezi obcemi Svoboda nad Úpou a Jánské Lázně. Dechová zkouška byla u obou řidičů negativní. 

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižení rychlosti. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
22.4.2021, 10:45 hod.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem