Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Každý nález se musí poctivě odevzdat

JIČÍNSKO – V opačném případě může hrozit dokonce i vězení. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoPolicisté z obvodního oddělení v Hořicích v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterého se mohl dopustit pětačtyřicetiletý muž.

Ten měl na začátku letošního roku nalézt cizí peněženku, která mimo jiné obsahovala dvě platební karty na jméno poškozeného. S těmito se měl pokusit o výběr finanční hotovosti z bankomatu. V obou případech zřejmě zadal chybný PIN kód, tudíž k samotným transakcím nakonec nedošlo. Následně nalezenou peněženku i s platebními kartami měl zahodit do odpadkového koše.

Provinilci tak v případě prokázání viny hrozí za jeho protiprávní jednání trest odnětí svobody až na dva roky.

V souvislosti s uvedeným případem policisté upozorňují:

V případě, že si nalezenou věc nepatrné hodnoty (5 000 Kč a více) ponecháte pro sebe, můžete se dopustit trestného činu podle § 254 trestního zákona „Zatajení věci“.

Ten mimo jiné říká: „Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti“.

Pakliže nalezená peněženka obsahuje platební kartu, kterou si ponecháte pro sebe, můžete se v tomto případě dopustit trestného činu podle § 234 trestního zákona „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“.

Ten mimo jiné říká: „Kdo sobě nebo jinému bez souhlasu oprávněného držitele opatří, zpřístupní, přijme nebo přechová platební prostředek jiného, zejména nepřenosnou platební kartu identifikovatelnou podle jména nebo čísla, elektronické peníze, příkaz k zúčtování, cestovní šek nebo záruční šekovou kartu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.“

nprap. Aleš Brendl
29. listopadu 2019; 10:00

vytisknout  e-mailem