Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Každou hodinu se stanou v průměru dvě dopravní nehody

KRAJ - Policisté evidují za posledních 24 hodin 45 nehod. 

Sníh neustále komplikuje dopravní situaci v Královéhradeckém kraji, stejně jako ve zbytku republiky. Za posledních 24 hodin královéhradečtí policisté vyjížděli ke 45 dopravním nehodám, což v přepočtu znamená asi 2 nehody během jedné hodiny a jedná se o více než dvojnásobek běžných výjezdů. Nutno ovšem poznamenat, že ani tento počet nehod není zcela úplný, jelikož policisté nebyli přivoláni ke každé nehodě, některé drobnější události si řešili účastníci nehody sami sepsáním euroformuláře a informováním své pojišťovny. 

Mezi nejčastější nehody v Královéhradeckém kraji aktuálně patří střety se zvěří, uvízlé kamiony a samozřejmě i střety vozidel spojené s nepřízní počasí. V takovém případě policisté na místě odklánějí dopravu po objízdných trasách a regulují provoz. Na místo se dle potřeby vždy sjíždějí i další složky IZS a vyprošťování pak může trvat i několik hodin. Informace o nesjízdných vozovkách přitom přicházejí ze všech koutů Královéhradeckého kraje.

Včerejší nehoda spojená s nepřízní počasí, u které policisté vyčíslili nejvyšší škodu se stala ve na Náchodsku, kdy ve dvě hodiny odpoledne došlo k čelnímu střetu dvou nákladních vozidel u obce Červená Hora. Přivolaní policisté provedli u obou řidičů dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Škodu předběžně odhadli na 560 tisíc korun. Vyproštění  obou nákladních vozidel a zprovoznění silnice trvalo více než 7 hodin a silnice byla po celou dobu uzavřena.

Policisté doporučují řidičům, ale i chodcům sledovat aktuální vývoj počasí a přizpůsobit jízdu či chůzi povětrnostním podmínkám a stavu vozovky či chodníku. Je žádoucí vozidlo před jízdou pečlivě připravit s ohledem na aktuální povětrnostní podmínky. V tomto období je hazardem vyjíždět s vozidlem bez odpovídajícího zimního vybavení (kvalitní zimní pneumatiky, do hor sněhové řetězy, kvalitní stěrače, nemrznoucí kapalinu do vstřikovačů apod.). Vždy je nutné před započetím jízdy pečlivě očistit z vozidla sníh a led, aby řidiči neohrožovali sebe ani ostatní účastníky silničního provozu. V každém případě by se měli řidiči obrnit trpělivostí, zapomenout na agresivitu a spěch a naopak by neměli zapomínat na ohleduplnost a předvídavost.

Řidiči i chodci, buďte na svých cestách velmi opatrní!

por. Mgr. Lucie Konečná
14.1.2021, 10:00hod

vytisknout  e-mailem