Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kauza „Vojáci“ zamířila na státní zastupitelství

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování odeslali Krajskému státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích návrh na podání obžaloby 54 osob, kteří jsou stíhání kvůli rozsáhlým manipulacím s veřejnými zakázkami realizovanými v resortu Ministerstva obrany ČR v letech 2005-2007. Zmíněný případ je dosud nejrozsáhlejším případem útvaru, zejména co do počtu obviněných nebo vzhledem k vysoce organizované a sofistikované trestné činnosti.  

            Obvinění jsou v jednotlivých případech stíháni zejména pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele dle ustanovení § 158 odst. 1 písm. a), odst. 2, písm. a) trestního zákona, podvod dle § 250 odst. 1, odst. 2 trestního zákona, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě dle ustanovení § 128a odst. 1, odst. 2 písm. a), b), odst. 3 trestního zákona, porušování závazných pravidel hospodářského styku dle ustanovení § 127 odst. 1 trestního zákona, podvod dle § 250/ odst. 1, odst. 2, odst. 3 písm. a) trestního zákona, přijímání úplatku dle § 160/ odst. 1, odst.3, písm. b) trestního zákona a nepřímé úplatkářství dle § 162 odst. 2 trestního zákona. Za to jim hrozí tresty odnětí svobody až na deset let.
 
            Celkem 18 obviněných z celkového počtu 54 osob je stíháno pro trestný čin účast na zločinném spolčení dle § 163a odst. 1 trestního zákona, kterého se měli dopustit tím, že utvářeli stabilní utajené společenství, které uspořádali podle vlivu a možností, jež vyplývaly zejména z osobních kontaktů, pracovního zařazení nebo účasti na podnikání.  Toto měli činit za účelem dosahování zisku soustavným pácháním úmyslné trestné činnosti, spočívající v koordinovaném nezákonném ovlivňování zadání veřejných zakázek, zadávaných v rámci resortu Ministerstva obrany ČR, ve prospěch předem vybraných subjektů.           
 
            Pro zajímavost lze uvést, že např. návrh na podání obžaloby má 128 stran, samotný spisový materiál obsahuje 17.750 stran v 60 svazcích a přílohy (dokumentace k veřejným zakázkám a další listiny) obsahují další desetitisíce stran. Spisový materiál dále obsahuje elektronická data z přibližně stovky zajištěných počítačů a záznamy o několika tisících telefonních hovorech. Důkazní materiál byl zajištěn dílem v resortu Ministerstva obrany ČR a dílem v prověřovaných firmách.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem