Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kauza VIDKUN – návrh na podání obžaloby

Koncem ledna 2019 detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV, expozitury Ostrava a Teplice, ukončili vyšetřování kauzy VIDKUN. 

Kriminalisté komplexně vyhodnotili veškeré opatřené důkazy a obsáhlý spisový materiál čítající 63 svazků o více než 16 000 listech předali s návrhem na podání obžaloby Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které provádělo dozor nad zachováním zákonnosti. V této trestní věci byli v říjnu roku 2015 obviněni dva vysoce postavení policisté, podnikatel a regionální politik, všichni z Olomouckého kraje. Obvinění bylo sděleno pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplacení, přičemž právní kvalifikace je právně odvislá od způsobu spáchání a podílu jednání jednotlivých obviněných osob na předmětné trestné činnosti. Tři obviněné osoby jsou v případě uznání viny ohroženy odnětím svobody na tři léta až deset let, čtvrté osobě hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let.
   
Trestná činnost měla spočívat v tom, že vysoce postavený policista prostřednictvím jemu podřízeného policisty měl účelově, soustavně a dlouhodobě získávat informace ze spisů zájmových trestních kauz, které následně podle závěrů kriminalistů NCOZ neoprávněně poskytoval osobám stojícím mimo Policií České republiky.
  
V jednom případě si tento vysoce postavený policista měl za „své služby“ od regionálního politika Olomouckého kraje nechat slíbit ekonomickou výhodu v podobě blíže neurčeného peněžního obohacení.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
8. února 2019

vytisknout  e-mailem