Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kauza OCTAVIAN – návrh na podání obžaloby

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování rozsáhlého případu krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti se škodou cca 700 milionů Kč. 

V rámci spisu s názvem OCTAVIAN je stíháno 11 osob pro pokračující zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku a zvlášť závažný zločin legalizace výnosů z trestné činnosti podle § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. a), odst. 4 písm. b) trestního zákoníku.

Proti jednomu z obviněných je trestní řízení vedeno jako proti „uprchlému“.

Trestných činů se obvinění měli dopustit v období od září 2009 do dubna 2012 tím, že měli neoprávněně vylákat nadměrné odpočty DPH u jimi ovládaných společností, které jim byly vyplaceny finančním úřadem, a následně tyto finanční prostředky měly být na pokyn jednoho z obviněných  přeposílány na větší množství bankovních účtů za účelem jejich legalizace.

Délku vyšetřování (cca 8,5 roku) ovlivnila sofistikovanost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů off-shore společností, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných.
 
Tímto jednáním měla být způsobena škoda České republice ve výši téměř 700 milionů Kč. Policistům NCOZ se podařilo zajistit jako tzv. náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody. Případ byl zpracován v rámci pracovního týmu Daňová Kobra v úzké součinnosti s Finančním analytickým úřadem.
 
Spisový materiál již byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
13. června 2022

vytisknout  e-mailem