Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kauza metyl je stále aktuální

Dne 22. listopadu 2012 informoval plk. JUDr. Václav Kučera o vývoji kauzy. 

Kauza metyl je stále aktuální
 
 „Od ukončení prohibice dne 27. září 2012 zemřelo na otravu závadným alkoholem dalších jedenáct osob. Všechny tyto případy, až na úmrtí muže z Příbrami, směřují stále k jednomu zdroji. Nejedná se tedy o výskyt nového zdroje, ale o případy požití „odloženého“ alkoholu z doby hlavní distribuce.“ řekl na úvod čtvrtečního brífinku, náměstek služby kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Václav Kučera. „Ve dvou případech byl tento alkohol zakoupen v prodejně, v osmi případech však otrávení lidé poli doma, ze zásob. V toto souvislosti jsou stíháni jak provozovatel prodejny tak i prodávající. Nejedná se o nový zdroj metylu. V případě domácí konzumace je nicméně velice složité dopátrat se původu takových lihovin“ dodal vedoucí týmu METYL. Ve většině těchto nových případů šlo o láhve, které nebyly opatřeny kolky a neměly žádné etikety.
 
Policie zakoupí nový spektrometr, aby mohla rychle zjišťovat přítomnost smrtelného metanolu v lahvích. Snažíme se i tímto krokem co nejvíce eliminovat riziko případných dalších otrav nebezpečným alkoholem.
Kolik litrů závadného alkoholu je v současné chvíli lze jen těžko říci. Neboť nevíme kolik osob a jakým způsobem s nelegálně vyrobeným alkoholem manipulovalo. Zdroj je jeden, ale distribuční síť jde napříč celou republikou, což je nakonec vidět i podle míst hospitalizovaných a úmrtí.  V září jsme oznámili, že je v distribuci zhruba patnáct tisíc litrů závadného alkoholu. Do této chvíle se podařilo zajistit zhruba dvě třetiny z tohoto množství. Ze zbylých pěti tisíc litrů je podle našich odhadů většina mezi lidmi. Právě kvůli tomuto faktu se obáváme vánočních svátků a oslav spojených s koncem roku, kdy se tyto lihoviny mohou začít konzumovat.
 
Činnost týmu METYL zdaleka nekončí. I nadále velmi intenzivně shromažďujeme a zejména analyzujeme a vyhodnocujeme veškeré informace, které jsme získali ke kauze metyl. Nevylučujeme ani možnost, že počty obviněných se mohou zvýšit.  V současné době je obviněno 35 osob. Vazebně je stíháno dvacet devět osob. I toto číslo je proměnné, neboť u některých obviněných pominuly již důvody vazby a byly propuštěny na svobodu. Mezi obviněnými ale nejsou jen podezřelí, kteří vyráběli či distribuovali životu nebezpečný alkohol, ale i lidé, kteří porušili daňové zákony.
 
Od začátku metylové kauzy již na otravu zemřelo celkem sedmatřicet lidí. Jeden muž se napil průmyslové chemikálie a nebezpečným alkoholem jeho úmrtí nesouvisí. Z tohoto počtu je čtrnáct žen a třiadvacet mužů. Věkové rozmezí je od jednadvaceti do třiasedmdesáti let.
 
Za hlavní úspěch považujeme to, že se nám velmi rychle podařilo zjistit a stanovit osoby, které zdraví ohrožující směs připravili a vpustili do distribuční sítě. V průběhu vyšetřování se nám podařilo velmi rychle také stanovit zdroj použitého metylalkoholu.
 
Stále platí varování, že hrozí otravy alkoholem, který je stále mezi lidmi. Proto znovu a velmi důrazně vyzýváme všechny občany, aby při konzumaci tvrdého alkoholu si důkladně prověřili jeho zdroj. Aby při nákupu alkoholu dbali na to, zda láhev má veškeré znaky, které musí dle nařízení mít. Je v tuto chvíli na zodpovědnosti každého jedince odkud a jaký alkohol kupuje a následně konzumuje.
 
nprap. Bc Štěpánka Zatloukalová
23. listopadu 2012
 
 
 

vytisknout  e-mailem