Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kampaň Vidíme se na Klatovsku

KLATOVSKO - Účastníci provozu obdrželi reflexní pásky ke zvýšení bezpečnosti při pohybu na komunikaci. 

    Koncem měsíce října letošního roku zahájilo Ministerstvo dopravy ČR a Besip společně s Policií  ČR kampaň s názvem „Vidíme se?“. Do této kampaně se zapojili i policisté na Klatovsku a ve středu se uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastnil i zástupce Besipu.

Policisté i zástupci Besipu zejména chodcům rozdávají reflexní pásky, které doporučujeme umístit na zápěstí ruky, na nohu nebo na tašku a vždy směrem do komunikace. Umístit reflexní pásek je důležité při chůzi mimo obec nebo na neosvětlených místech při soumraku i v nočních hodinách.

 

    V podzimním a zimním období se ráno se rozednívá později a odpoledne se stmívá  dříve i jsou mlhy. Jakýkoli reflexní prvek odráží světlo zpět ke zdroji a tím zvyšuje viditelnost za snížené viditelnosti i za tmy.

Vedle reflexních pásků existují další přívěsky i nášivky.

ZVÝŠENÍ VIDITELNOSTI:         - vhodná barva oblečení

                                                   - doplňky - reflexní materiály.

FLUORESCENČNÍ MATERIÁLY: zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku.

REFLEXNÍ MATERIÁLY: odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji - na vzdálenost až 200 metrů. Zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti.

Řidič motorového vozidla uvidí nebo zaznamená chodce na vzdálenost v oblečení:

  • tmavém na vzdálenost 18 metrů
  • červeném  na 24 metrů
  • bílém již na 55 metrů
  • a při použití reflexních materiálů na 200 metrů.

Když řidič uvidí chodce  neznamená,  že okamžitě zastaví vozidlo: například na vzdálenost 30 metrů, rozeznává nebezpečí na 60 metrů, rozhoduje se o manévru 120 metrů a na vzdálenost 150-180 metrů dokončuje úhybný manévr.

Chodci i cyklisté používáním bezpečnostních prvků zvyšují svoji bezpečnost na komunikacích. Děti by na silnicích měly být co nejlépe vidět. Doporučujeme používat světlé oblečení a školní tašku, oblečení i obuv s reflexními doplňky.

     Jakékoli bezpečnostní prvky jsou důležité pro dobrou viditelnost, tak je používejte k zajištění svého bezpečí na komunikaci.

Vidíme se.JPG

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

5. 11. 2015

 

vytisknout  e-mailem