Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kamion jel bez jednoho kola

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Zahraniční řidič chtěl dojet bez jednoho kola na nápravě návěsu.  

V neděli odpoledne naměřili dopravní policisté ve Starém Městě rychlost 79 km/h projíždějícímu superbu. Hlídka jej zastavila a s řidičem začala řešit překročení rychlostního limitu. Při kontrole policisté z dechu řidiče zjistili, že budou řešit ještě další problém. Sedmatřicetiletý muž alkohol ve svém dechu rozhodně nedokázal skrýt a měřicí přístroj mu opakovaně naměřil hodnotu 1,6 promile alkoholu. A tak si řidič z Kroměříže svou jízdou vysloužil nejen pokutu za rychlou jízdu, ale také podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za jehož spáchání zákon ukládá trest až ročního vězení a zákaz řízení až na deset let.   
O trošku vyšší hodnotu alkoholu naměřili policisté u pětatřicetiletého řidiče ve čtvrtek v pět hodin ráno. Superb, v němž jel opilý muž, zastavili nejdříve uherskohradišťští strážníci, kteří poté, co viděli, že řidič je opilý, zavolali uherskohradišťské policisty. Ti v dechu místního řidiče naměřili 1,9 promile alkoholu. Policisté jej zajistili, odvezli na policejní oddělení, kde mu zadrželi řidičský průkaz a začali zpracovávat podezření z výše zmíněného trestného činu.
Ze spáchání stejného trestného činu je podezřelý čtyřiadvacetiletý muž, kterého zastavili uherskobrodští policisté v sobotu dopoledne v Uherském Brodě. Řidič opelu měl v dechu 1,7 promile, s čímž souhlasil. Mladík se přiznal, že předešlé noci pil alkohol. I jemu policisté zadrželi řidičský průkaz.    
Hlídka dopravních policistů zastavila ve středu po druhé hodině odpoledne v Kunovicích nákladní auto, aby zkontrolovala oprávnění řidiče k řízení. Všechny doklady byly v pořádku, s nákladem nebyly problémy, ale v dechu řidič policisté naměřili 0,44 promile alkoholu. Jednapadesátiletý muž ze zahraničí se k pití alkoholu před jízdou přiznal a s naměřenou hodnotou souhlasil. Policisté s ním začali projednávat přestupek, kdy vzhledem ke zjištěné situaci uložili řidiči kauci ve výši deseti tisíc korun a na auto dali „botičku“, kterou sundali až po uhrazení kauce. Policisté řidiči také zadrželi jeho řidičský průkaz.
Dalšího řidiče, který nejel Uherským Brodem střízlivý, zastavili brodští policisté v pondělí odpoledne. Dech řidiče byl bez alkoholu, ale test na drogy přímo na silnici prokázal, že jednadvacetiletý řidič octavie je pod vlivem drogy pervitin. Policisté s ním začali řešit tuto jízdu prozatím jako přestupek, za jehož spáchání zákon ukládá pokutu do dvaceti tisíc korun a až roční zákaz řízení. Není ovšem vyloučeno, že se v průběhu prověřování s dalšími informacemi z přestupku stane trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
Stejnou situaci řešili bojkovičtí policisté v noci na čtvrtek poblíž Rudic. O půl třetí v noci kontrolovali osobní ford, jehož řidička nebyla pod vlivem alkoholu, ale látek obsažených v pervitinu. Policisté jí zadrželi řidičský průkaz a odvezli ji na vyšetření do nemocnice. Dvacetiletá žena ze Zlínska se přiznala, že pervitin užila těsně před jízdou. I ona je prozatím podezřelá z přestupku, z něhož se může v průběhu vyšetřování stát trestný čin, za který zákon ukládá až roční vězení a zákaz řízení až na deset let.
V pondělí odpoledne volal na linku 158 řidič jedoucí po silnici poblíž Bystřice pod Lopeníkem, kde spatřil kamion, jemuž na poslední nápravě chybělo kolo. Hlídka uherskobrodských policistů vyjela na tranzitní tah, kde popsaný kamion našla a zastavila. Poslední náprava návěsu byla opravdu bez kola a celý kamion s nákladem byl povážlivě nahnutý, nestabilní a tím ohrožoval bezpečnost silničního provozu. Pětačtyřicetiletý zahraniční řidič řekl, že o problému věděl, že se mu na hranicích zablokovalo kolo, a tak ho odmontoval s tím, že se pokusí dojet do obce na Uherskobrodsku, kam náklad vezl. Naštěstí nedošlo k žádné dopravní nehodě a policisté s řidičem začali řešit přestupek, za který mu uložili kauci šesti tisíc korun. Do vyřešení technického problému řidič s kamionem nemohl pokračovat v jízdě.
Několik přestupků najednou řešili dopravní policisté ve středu dopoledne s řidičem kamionu u Uherského Brodu. Jednak měl dvaačtyřicetiletý muž při řízení v ruce telefon, pak měl zapnutá světla do mlhy, i když počasí tomu nenasvědčovalo, a jedno z potkávacích světel vůbec nesvítilo. A co víc, kabinu měl tak vyzdobenou, že jeho výhled z vozidla byl velmi omezený. Množství vlaječek a šál bránilo řidiči ve výhledu, i přesto, že řidič nesmí mít v zorném poli umístěny předměty, které by mu bránily ve výhledu. Všechny přestupky s ním budou řešeny ve správním řízení.    
  
Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 10. – 16. 1. 2014
 
Počet zjištěných přestupků
10. – 16. 1. 2014
3. – 9. 1. 2014
Řidič pod vlivem alkoholu
7
2
Řidič pod vlivem drog
3
1
Překročení maximální rychlosti
63
66
Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě
11
9
Nepoužití bezpečnostních pásů
16
6
Telefonování za jízdy
28
16
Špatný technický stav vozidla
29
19
Uložené kauce za přestupek v dopravě
5
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. leden 2014, por. Mgr. Aleš Mergental
Odkazy do noveho okna

kamion bez kola

kamion bez kola 

Detailní náhled

vlajecky v kabine

vlajecky v kabine 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem