Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kamery

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

Uvádí jednoduchý popis, jak podle mě se u PČR pracuje s kamerový záznamem, který získá
příslušník PČR

Příslušník PČR během své služby jsou vybaveny osobní kamerou, kterou aktivně používá.
Nastane taková situace, která je podle jeho úsudku je nutné z dokumentovat, za použití osobní kamery. Vesměs je jedná o takové situaci, kterou nelze rychle a snadno vyřešit na místě. Danou situaci musí posoudit jiná osoba nebo příslušníkem s danými kompetencemi a pravomoci nebo jiným státní výkony orgán. Například:
Zda daná situace vykazuje známky, že by se mohlo jednat o přestupek nebo trestní čin, před konečným vyhodnocením je nutné udělat další pocestní kroky pro posouzení dané situace.
Příslušník PČR, který pořídil kamerový záznam dané věci pomocí osobní kameru, po ukončení služby, předá záznam pověřenu příslušníku, který má na starosti spravování či archivaci digitálních záznamů. O předání záznamu pořídí zápis s krátký popis o záznamu, včetně důvodů, proč by měl být záznam uložen, a jak by měl být dále zpracován či vyhodnocen. Pověřený příslušník digitální záznamy uloží na společného centrálního digitálního úložiště PČR. O nahráti na úložiště se pořídí záznam.
Následně probíhá vyhodnocení a pracování kamerového záznamu dle potřeb PČR. Na základě výsledků PČR rozhodne, že záznam již není potřeba, je bezcenný, nebo že je ho nutné archivovat pro další využití. Když nějaký příslušník rozhodne o vymazání kamerového záznamu, tak se o výmazu udělá písemný záznam včetně důvodu vymazání.
(kdo, proč)
Pokud dojde k vymazání záznamu, se pořídí záznam proč, kdo rozhodl o vymazání záznamu.

Otázky ke správně kamerového záznamu u PČR:
1)Odpovídá popsaný postup v obecné rovině, jak PČR se záznamem pracuje? (běžná praxe)
2)Někde přesně stanoveno, kdy a co má příslušník zaznamenávat?
3)Podle které platných právních předpisu (zákonů, vyhlášky, metodiky, na řízení) PČR postupuje při své práci?
4)Podle které platných právních předpisu se archivaci nebo vymazání kamerového záznamu řídí.
5) O vymazání či předání kamerového záznamu je nutné vždy učinit písemný záznam, do evidenční knihy.
6) Pokud kamerový záznam, který mě nějakou podstatnou souvislost s mojí osobou
(například probíhající trestní řízení) byl vymazán, má právo nahlídnou do evidenčních knih o vymazání záznamu nebo aby mi bylo přesně sděleno kdy, kdo, to vymazal.
7) Je v právní předpisech někde stanovena doba, po jejíž uplynutí se kamerový záznam automaticky maže.
8) Je někde právních předpisech uvedeno, že vymazání záznamu nemůže dojit dříve než, bude dokončeno správní řízení či trestné řízení nebo dílčí stupeň tohoto řízení (například sdělení obvinění, ukončení šetření PČR), při které byl v přímé souvislou tento kamerový záznam pořízen.

Policie České republiky žadateli poskytla následující odpověď:

Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet analýzy či hodnocení na základě zadání žadatele.  Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Vzhledem k formulaci Vaší žádosti, která je uvozena popsáním určitého stavu, který má povinný subjekt hodnotit, se na Vámi požadované informace informační povinnost podle výše uvedeného zákona nevztahuje. Nad rámec této povinnosti Vám povinný subjekt k jednotlivým bodům sděluje:

1) Odpovídá popsaný postup v obecné rovině, jak PČR se záznamem pracuje? (běžná praxe)
Běžnou praxí je, že příslušník Policie České republiky sám rozhoduje o tom, zda se kamerou do služby vybaví a rovněž je plně v jeho kompetenci, kdy a v jaké situaci tuto kameru případě použije a sám rozhoduje také o případné upotřebitelnosti pořízeného záznamu.

2) Někde přesně stanoveno, kdy a co má příslušník zaznamenávat?
Žádný předpis neupravuje, kdy a co má příslušník zaznamenávat.

3) Podle které platných právních předpisu (zákonů, vyhlášky, metodiky, na řízení) PČR postupuje při své práci?
Policie České republiky při své práci primárně postupuje dle zákona č. 273/2018 Sb. o Policii České republiky.

4) Podle které platných právních předpisu se archivaci nebo vymazání kamerového záznamu řídí.
Archivace nebo vymazání kamerového záznamu není upravena žádným právním předpisem.

5) O vymazání či předání kamerového záznamu je nutné vždy učinit písemný záznam, do evidenční knihy.
Evidenční kniha pro evidování vymazání či předání kamerového záznamu není u Policie České republiky vedena. 

6) Pokud kamerový záznam, který mě nějakou podstatnou souvislost s mojí osobou (například probíhající trestní řízení) byl vymazán, má právo nahlídnou do evidenčních knih o vymazání záznamu nebo aby mi bylo přesně sděleno kdy, kdo, to vymazal.
Viz odpověď k otázce č. 5.

7) Je v právní předpisech někde stanovena doba, po jejíž uplynutí se kamerový záznam automaticky maže.
Žádný právní předpis neupravuje dobu, po kterou je záznam archivován a případně poté smazán.

8) Je někde právních předpisech uvedeno, že vymazání záznamu nemůže dojit dříve než, bude dokončeno správní řízení či trestné řízení nebo dílčí stupeň tohoto řízení (například sdělení obvinění, ukončení šetření PČR), při které byl v přímé souvislou tento kamerový záznam pořízen.
V případě, že byl kamerový záznam pořízen a je důležitý pro probíhající správní nebo trestní řízení, po vyžádání se stává kopie kamerového záznamu součástí spisového materiálu.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 5. 12. 2019

vytisknout  e-mailem