Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kamarádce poslala 10 PIN kódů i fotku platební karty

PROSTĚJOVSKO - Ve skutečnosti na messengeru komunikovala s podvodníkem. 

Na podvodné jednání dosud nezjištěného pachatele naletěla šestadvacetiletá žena z obce na Prostějovsku. V neděli 26. ledna 2020 po dvaadvacáté hodině ji pachatel vydávající se za její známou prostřednictvím sociální sítě oslovil a požádal o telefonní číslo. Poté ji domnělá kamarádka požádala o přeposlání PIN kódu, který jí přijde v SMS zprávě. Mělo jít o hru, ve které lze vyhrát večeři a žadatelka ji ujistila, že ji to nebude stát žádné peníze. V přijaté SMS zprávě pak byl PIN kód a text, že „právě úspěšně zaplatila 600 korun“, a že PIN kód nemá nikomu přeposílat. Touto radou se však neřídila a PIN kód „kamarádce“ přeposlala. Chvíli poté jí přišla stejná zpráva s jiným kódem a poté se situace opakovala ještě osmkrát. Také těchto devět dalších obdržených PIN kódů „kamarádce“ odeslala.

V průběhu této komunikace poškozené od „kamarádky“ přišla žádost o zaslání fotografie přední strany platební karty. Také této žádosti vyhověla, a že něco není v pořádku, si uvědomila, až když obdržela žádost o fotografii rubové strany platební karty. To už naštěstí odmítla a kontaktovala kamarádku jiným způsobem. Když zjistila, že ta o ničem neví, pochopila, že se stala obětí podvodu. Díky své neopatrnosti tak přišla o 6 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvod. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Zřejmý pokus o stejný podvod včera oznámila i šestačtyřicetiletá žena plumlovským policistům. Po obdržení žádosti o telefonní číslo z profilu kamarádky však byla obezřetnější. Nad netypickou žádostí se zamyslela a kontaktovala onu kamarádku. Ta jí potvrdila, že se jedná o podvrh, protože ona jí žádnou takovou žádost neposílala. Když jí poté kontaktovalo několik jejích známých, kteří byli pro změnu osloveni z jejího profilu, rozhodla se celou věc oznámit na policii. Věc policisté šetří pro podezření z přečinu poškození cizích práv. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Doporučení Policie ČR:

· při každé netypické žádosti z profilů přátel si vždy ověřte, že vás skutečně kontaktoval váš známý, ideálně formou telefonického hovoru,

· nikdy nikomu neposílejte údaje k platebním kartám, osobním či jiným důležitým dokladům,

· nikdy nikomu nepřeposílejte jakékoli autorizační údaje.

por. Mgr. František Kořínek

29. ledna 2020

vytisknout  e-mailem