Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kalibrace analyzátorů alkoholu v dechu

Žadatel se domáhal poskytnutí informací ohledně kalibrace analyzátorů alkoholu v dechu. Konkrétně uvedl: 

„Na internetu jsem nalezl Metodický pokyn ředitele služby dopravní policie Policejního prezídia ČR o pravidelné kalibraci stanoveného měřidla Dräger 7410, přičemž toto stanovené měřidlo by mělo být výrobcem nebo jiným certifikovaným orgánem kalibrováno každých šest měsíců, je tato informace správná? Platí obdobný postup pro všechna stanovená měřidla Policie ČR, tj. i Dräger 7510? Může vůbec pracovník Policie ČR měřit se stanoveným měřidlem, které bylo naposled kalibrováno před např. 11 měsíci? Je toto měření správné a platné, když samotný výrobce ukládá uživatelům, že by ke kalibraci tohoto stanoveného měřidla mělo dojít každých 6 měsíců?“
Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:
Přístroj Dräger Alcotest 7410, který policisté běžně užívají při výkonu služby, je určen k rychlému zjištění koncentrace alkoholu v krvi měřením koncentrace alkoholu v dechu. Tento typ analyzátoru alkoholu v dechu je Českým metrologickým institutem schválen jako stanovené měřidlo ve smyslu ustanovení § 3 odst. 3 zák. č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 505/1990 Sb.“). V souladu s vyhláškou č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 345/2002 Sb.“), podléhá tento přístroj pravidelnému povinnému ověřování a povinné kalibraci a to 1x ročně. Doba platnosti ověření je jeden rok. V půlročním intervalu po poslední kalibraci je prováděna zkouška přesnosti měření. Analyzátor alkoholu v dechu splňující podmínky stanovené vyhláškou č. 345/2002 Sb. lze použít k orientačnímu vyšetření pro zjištění obsahu alkoholu v dechu ve smyslu § 16 odst. 2 zák. č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů. Stejný postup platí i v případě přístroje Dräger Alcotest 7510.
V případě, že přístroj Dräger Alcotest 7410 a 7510 nemá platnou kalibraci, může ho policista užívat pouze jako orientační měřidlo, nikoliv jako stanovené měřidlo ve smyslu ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 505/1990 Sb. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že měření koncentrace alkoholu v dechu přístrojem Dräger Alcotest (7410 nebo 7510), který byl kalibrován před 11 měsíci, je v souladu s platnými zákonnými normami a tedy platné.
PhDr. Jiří Vokuš, 12.3.2014

vytisknout  e-mailem