Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

K získání peněz měla využít nejen sociálních sítí

Novojičínsko - série podvodných jednání 

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality v Novém Jičíně vyšetřují sérii podvodných jednání. Sedmatřicetiletá žena měla ve více jak devadesáti případech ke svému obohacení využít nejen sociálních sítí, ale také svých blízkých a známých.

Stačilo zveřejnit na sociální síti inzerát týkající se prodeje deskových her, lahve alkoholu či jiného zboží. Pak už měla žena, která vystupovala nejčastěji pod smyšlenými profilovými jmény Nikolka nebo Nikoleta K. či Lettycie, jen čekat, kdo na něj zareaguje. Pod příslibem zaslání vybraného zboží až po připsání peněz na účet však vždy nastal stejný scénář. Výmluvy, a to buď v podobě, že byla chyba na straně přepravce nebo se spletla, poslala zásilku na jinou adresu, případně ještě neměla čas s balíčkem zajít k dopravci a poslat jej. Objednané a zaplacené zboží už zájemci nikdy neviděli.  Až na pár výjimek, avšak v jiné podobě. V jednom případě si měla žena objednat osobní váhu. Balíček skutečně přišel, ale namísto váhy obsahoval knihu „Jak zhubnout“. V jiném případě si zákazník objednal deskovou hru, dostal však v balíčku knížku „Kuchařka nejen na neděli“.

Rovněž měla využít i svých nejbližších a přátel, kdy si měla bez jejich vědomí opatřit kopii potřebných dokladů a díky nim pak přes internet uzavírala smlouvy o úvěr. Také měla dokázat využít citového nátlaku na své známé, kterým vyložila příběh týrané ženy v rozvodovém řízení, která je v současné době spolu se svými dětmi bez domova a finančních prostředků. Obrátila se tak na ně s prosbou o půjčku, kterou přislíbila do určitého období splatit, avšak peníze již nikdy nevrátila. Celkem tak měla způsobit poškozeným škodu ve výši téměř 350.000 korun. 

Žena byla obviněna ze spáchání trestného činu podvodu, úvěrového podvodu a neoprávněného opatření, padělaní a pozměnění platebního prostředku, za což jí v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. V současné době je stíhána na svobodě.

Policisté vyzývají další možné poškozené, kteří měli s danou ženou (vystupující nejčastěji pod pseudonymem Nikolka nebo Nikoleta K. či Lettycie) co dočinění, aby se obrátili na nejbližší policejní služebnu a věc oznámili.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
14. července 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem