Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

K vodě alkohol nepatří

KRAJ: Nepodceňujte vodní živel a nepřeceňujte své síly.  

K letním radovánkám nepochybně patří plavání či sjíždění vodních toků, je ovšem nutné i při těchto aktivitách dodržovat bezpečnostní pravidla a předcházet tak případnému neštěstí.  V uplynulých dnech jihomoravští policisté bohužel řešili hned tři případy utonutí.

Mezi riziková místa patří zejména jezy. Koupání pod splavem může být zábavné, ale je velice zrádné. Často je v těchto místech velká hloubka a nebezpečné víry. Lidé mnohdy nerespektují ani varovné značení, které u těchto jezů bývá.

Nebezpečné může být i koupání v přehradě. Doporučujeme plavcům, kteří si chtějí zaplavat delší trasu, aby nikdy neplavali napříč nádrží, ale vždy podél břehu. Jednak z důvodů náhlé indispozice ale i z důvodu stále zvyšujícího se provozu nejrůznějších plavidel. Plavci nemají povinnost být nějak označeni a zejména tmavovlasí lidé jsou pak ve vodě, z lodě či člunu, vidět někdy až na poslední chvíli.

V souvislosti s utonutím je nutné zdůraznit také požívání alkoholu. Přibližně v sedmdesáti procentech případů utonutí hraje roli právě alkohol.

por. Andrea Cejnková, 3. srpna 2016

vytisknout  e-mailem