Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

K projektu "Bezpečí ženám a dívkám" se připojilo město Rokycany

ROKYCANY - Z rozpočtu prevence kriminality podpořilo město Rokycany projekt a zakoupilo dalších 400 kusů minialarmů.  

     Koncem loňského roku policisté z preventivně informačního oddělení rozjeli v celém Plzeňském kraji preventivní projekt, který nese název „Bezpečí ženám a dívkám“. Projekt vznikl za finanční podpory Plzeňského kraje. Jeho cílem je věnování se mladým dívkám ve věku od 15 let, působení na jejich chování v běžných životních situacích, které mohou být nebezpečné a mohly by souviset s pácháním trestné činnosti, ve kterých se právě ony mohou stát oběťmi trestných činů. Ze statistik z roku 2011 a 2012 se právě ženy starší 15 let, ve více jak 35 procentech případů staly obětí násilné trestné činnost. Besedy jsou prováděny ze strany policejních preventistů, kteří se snaží přiblížit ženám a dívkám, jak se mají chovat v běžných životních situacích v souvislosti s možností vyvarování se nebezpečného jednání, odhadnutí hrozícího nebezpečí a zvyšování informovanosti o prvcích osobní ochrany a obrany, kde jsou nápomocni i policisté ze služební přípravy, kteří se zabývají mimo jiné výcvikem policisté z daného území. Právě ti jsou schopni nejlépe předvést základní prvky obrany či popsat a přiblížit ochranné pomůcky. Zmíněno je rizikové prostředí a situace, rady jak se vyvarovat nepříjemným zážitkům na ulici, ve společnosti, při seznamování, doma nebo při cestování. Jak předcházet a předvídat, aby se žena nestala obětí, popřípadě kam se jako oběť obrátit. Besedu si již vyslechly žákyně devátých tříd ze školy ve Stupně, Mirošově, Zbiroze či některých škol v Rokycanech.
Projekt vznikl za finanční podpory Plzeňského kraje a díky příspěvku byly pořízeny minialarmy, které si účastnice besedy odnáší domů.
     Vzhledem k tomu, že během besed na Rokycansku, již byly pořízené minialarmy v rámci projektu vyčerpány a o projekt jevily školy zájem, připojilo se k projektu město Rokycany, které z rozpočtu prevence kriminality zakoupilo dalších 400 kusů minialarmů. Díky finanční podpoře, za kterou byly přikoupeny další alarmy, mohou i další dívky, které se besed budou účastnit odcházet nejen s radami, ale i si odnést svůj minialarm, který jim může být v nepříjemných životních situacích nápomocen.

 

nprap. Hana Kroftová
9. června 2014

vytisknout  e-mailem