Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jste opravdu vidět?

KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ - Vezměte si reflexní prvky i na ranní cestu do práce. 

S přicházejícím podzimem se zhoršují světelné podmínky a my přinášíme několik rad, jak si zvýšit bezpečí při ranních cestách do práce a do školy.

Ne každý z nás musí při své ranní cestě použít nějaký dopravní prostředek, ale rozhodně každý se  občas stává účastníkem silničního provozu jako chodec. Ruku na srdce, kolik z nás si však před odchodem z domova vzpomene na reflexní prvky? Pojďme si tedy zopakovat, jak moc či málo jsme pro řidiče viditelní v oblečení bez reflexních prvků:

viditelnost-barvy-v-doprave-besip.jpg

Pamatujme také na to, že se v silničním provozu pohybují i naše děti. Školáci nižších ročníků obvykle mají na svých taškách či batozích reflexní prvky již od výrobce, ale jak je na tom dospívající mládež? Teenageři libující si v tmavém oblečení se pro řidiče dopravních prostředků stávají v ranním šeru prakticky neviditelní. Stejně jsou na tom dospělí v tmavých bundách a kabátech, spěchající tmou za svými povinnostmi. Při přecházení či dokonce přebíhání silnice v těchto světelných podmínkách se pak všichni vystavují obrovskému riziku, že některý řidič automobilu nestačí zareagovat a včas zabrzdit.

Povinnost užít při snížené viditelnosti reflexní prvky sice mají pouze chodci, kteří kráčejí mimo obec, kde není instalováno souvislé osvětlení, ale otázka vlastní bezpečnosti by v tomto případě rozhodně měla dostat přednost. Apelujeme proto na všechny účastníky silničního provozu, aby si do svých zavazadel přidali i některý z přenosných reflexních prvků a měli jej připravený použít. V ideálním případě si jej rovnou před odchodem z domu připevnit na viditelné místo na zavazadlo či oděv, který mají aktuálně na sobě.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
27. 10. 2023

vytisknout  e-mailem