Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jsme jako chodci vidět ?

VSETÍN: Ve Vsetíně jsme se podívali na viditelnost chodců. 

Včerejší podvečer jsme se společně s pracovníkem BESIPU podívali do centra předvánočního Vsetína. Sledovali jsme chodce a hlavně jejich viditelnost v silničním provozu.

Tato akce byla i reakcí na zvýšený počet dopravních nehod s účastí chodců i na zvýšený předvánoční ruch. Mnoho z nás pro svou viditelnost toho moc nedělá a nedáváme tímto dostatečnou šanci řidičům, aby zpozorovali náš pohyb na vozovce a mohli včas reagovat. Musíme si uvědomit, že při střetu s vozidlem, nemá chodec moc šancí vyváznout bez zranění. Za letošní rok z více jak čtyřiceti dopravních nehod s chodci v okrese Vsetín jen čtyři skončily bez následků na zdraví. Proto jsme osloveným chodcům vysvětlili, jak mohou svou viditelnost zvýšit, na co se v tomto směru zaměřit při nákupu oblečení nebo jiných doplňků. Vždyť s reflexním prvkem řidič uvidí chodce až na dvěstě metrů. To je pro něj dostatečný prostor k odpovídající reakci.
Abychom situaci alespoň trochu vylepšili, oslovení chodci od nás odcházeli s nějakou tou reflexní součástí. Tu to byla nákupní taška jiní dostali reflexní pásek. Tato akce nebyla určitě poslední.
 
 
20. prosince 2012, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik
Viditelnost chodců 1Viditelnost chodců 1

Viditelnost chodců 2Viditelnost chodců 2

vytisknout  e-mailem