Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Jízda ve skluzu je na Dalešické přehradě zakázána

KRAJ VYSOČINA: Policisté na motorovém člunu kontrolovali chování rekreantů  

 

Policisté z obvodního oddělení Hrotovice společně se zástupci přerovské pobočky Státní plavební správy se ve středu 24. července zaměřili v rámci součinnostní akce na kontrolu dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady. Kontroly se zaměřily na dodržování plavebního řádu, a to především ze strany vůdců malých plavidel.

Policisté se v rámci akce zaměřili také na kontrolu dodržování dalších právních norem. Patřil mezi ně zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se zaměřily i na parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků.
 
Pracovníci Státní plavební správy a policisté tak reagovali na nedávné stížnosti ze strany některých rekreantů, kteří poukazovali na bezohledné chování některých provozovatelů motorových člunů a vodních skútrů, kteří údajně svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožují rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko. Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou ale nastavena zcela striktně - po hladině Dalešické přehrady smí jezdit plavidla rychlostí jen do 25 kilometrů v hodině. – je tedy zakázána jízda ve skluzu a vodní lyžaři smějí na hladinu přehrady jen na základě předchozího povolení a ve vymezeném prostoru.
 
Hladina Dalešické přehrady, stejně jako všechny obce kolem přehrady, patří do služební působnosti policistů na obvodním oddělení v Hrotovicích. Policejní hlídky mají pro svoji práci k dispozici také motorový člun, se kterým v rámci běžného výkonu služby nebo při mimořádných opatřeních a akcích vyjíždějí na hladinu přehrady, kde řeší různé typy protiprávního jednání, kterého se dopouštějí většinou rekreanti.
 
„Policisté vyjíždějí na člunu v závislosti na klimatických podmínkách a samozřejmě také s ohledem na období dovolených, kdy kolem přehrady tráví volné dny větší počet rekreantů, kteří se dopouštějí protiprávního jednání. Jedná se většinou o různé přestupky, které nelze jiným způsobem než z vodní hladiny vůbec zjistit a zadokumentovat,“ řekl vedoucí obvodního oddělení Hrotovice npor. Mgr. Jaroslav Haza.
 
Na hladinu přehrady vyjel ve středu s policejním člunem hrotovický policista pprap. Vladimír Doležal. Jak sám říká, přestupky na vodních hladinách postihuje především Státní plavební správa. Ta ovšem musí přestupce přistihnout přímo na místě činu, nebo jí musí někdo o protiprávním chování zaslat nezbytný důkazní materiál. „Když vyjíždíme na kontrolu sami, tak se zaměřujeme nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Často zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. V současném období dlouhodobého sucha by mohl požár způsobit fatální následky. Proto při řešení zjištěných přestupků postupujeme nekompromisně,,“ vysvětluje Vladimír Doležal.
 
S motorovým člunem nastoupil do služby také uplynulou sobotu, kdy na Dalešické přehradě zjistil deset různých přestupků – někteří vůdci malých plavidel neměli potřebné doklady, někteří porušili plavební řád, neboť brázdili hladinu přehrady ve skluzu, tedy rychlostí vyšší než 25 kilometrů v hodině. Další přestupky se týkaly porušení ustanovení zákona o lesích – lidé měli postavené stany i mimo vyhrazená místa v kempech, parkovali v lese s osobními vozidly a rozdělávali v lese oheň. V jednom případě se na člunu nacházel vyšší počet osob než bylo na daném typu plavidla povoleno.
 
Policejní služba na motorovém člunu je pro pprap. Vladimíra Doležala více než běžnou službou. Jde o „srdeční záležitostí“ a na Dalešické přehradě podle jeho slov zná každičké zákoutí a velice dobře ví, v jakém místě dosahuje přehrada jaké hloubky. „Přehradu znám dokonale vlastně už od malička, takže není problém, abych se zde rychle a dobře orientoval. Když si někdo na člunu myslí, že nám ujede, tak je na omylu, tady nemá kam ujet. Jednou se nám stalo, že jsme chtěli zastavit a zkontrolovat vůdce člunu, který jel po hladině ve skluzu, ale on se snažil ujet. Bohužel vjel do místa, kde je malá hloubka a zůstal tam viset, takže nikam neujel. Navíc my jsme měli jeho chování zadokumentované, takže jsme jeho přestupek oznámili k vyřízení státní plavební správě,“ dodává policista s tím, že lidé většinou zaplatí za zjištěný přestupek pokutu v blokovém řízení na místě a ani moc nediskutují.
 
Pokud by se totiž jejich přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný správní delikt ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla.
 
Středeční součinnostní akce žádné bezohledné chování ze strany majitelů člunů nezjistila, pracovníci Státní plavební správy uložili pouze jednu blokovou pokutu vůdci malého plavidla, který u sebe neměl požadované doklady. Na Dalešické přehradě budou ale letos v létě kontroly pokračovat. Policisté na motorovém člunu sami nebo společně s pracovníky Státní plavební správy se znovu zaměří na kontrolu technického stavu lodí, oprávnění vůdců lodí i případnou konzumaci alkoholu u vůdců plavidel. 
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
25. červenec 2013
Odkazy do noveho okna

Policie na člunu 1

Policie na člunu 1 

Detailní náhled

Policie na člunu 4

Policie na člunu 4 

Detailní náhled

Policie na člunu 5

Policie na člunu 5 

Detailní náhled

Policie na člunu 7

Policie na člunu 7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem