Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jízda pod vlivem alkoholu je velmi riskantní!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Muž za volantem byl pod vlivem alkoholu a drog.  

V uplynulém týdnu se počet zjištěných dopravních přestupků zvýšil pouze v kolonce řidič pod vlivem alkoholu. Každý řidič by měl vědět, že jízda pod vlivem alkoholu, je velmi riskantní jak pro něj samotného, tak i pro ostatní účastníky silničního provozu a mnohdy má i tragické následky. V tom “lepším“ případě se řidič po takové jízdě potýká s pokutou od 10 do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Takový trest hrozí tehdy, kdy řidič nadýchá do jednoho promile. Při naměřené hodnotě, která přesahuje jedno promile, hrozí podle zákona až roční vězení včetně zákazu řízení až na deset let!

A přesně s takovým trestem může počítat osmatřicetiletý řidič Felicie, který projížděl v pondělí ráno okolo Podolí. Policejní hlídka v dechu muže naměřila 1,58 promile alkoholu. O dva dny později mu policisté sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

O něco více nadýchal v úterý ráno řidič z Brna. Řízení nákladního auta musel ukončit v Kunovicích poté, co nadýchal 1,87 promile alkoholu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Pod vlivem alkoholu a zároveň i drog cestoval pětadvacetiletý muž z Hodonínska. V pondělí dopoledne 16. listopadu projížděl Uherským Ostrohem. I jeho jízda skončila poté, co nadýchal 1,14 promile alkoholu a test na drogy vyšel pozitivní na marihuanu a pervitin.

Podstatně vyšší hodnota, a to 2,24 promile alkoholu, se na dechovém přístroji ukázala u šestačtyřicetiletého řidiče Fabie, který v pátek večer 13. listopadu projížděl Pitínem.

S alkoholem se potýkala také cyklistka. V tomto případě dokonce došlo k dopravní nehodě a cyklistka musela být převezena s lehkým zraněním do Uherskohradišťské nemocnice. Stalo se tak v sobotu odpoledne 14. listopadu, kdy sedmapadesátiletá žena na horském kole projížděla Boršicemi. Žena vlivem alkoholu nezvládla odbočit doleva a vyjela vpravo mimo silnici, kde narazila do příkopu.  Poté nadýchala 2,89 promile alkoholu.

Řízení na odboru dopravy čeká devětapadesátiletého řidiče VW za překročení rychlosti. Muž ve středu projížděl okolo Kunovic a v místech, kde je povoleno jet nejvyšší rychlostí 90 km/h, mu dopravní policisté naměřili 149 km/h!

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 13.  – 19. 11. 2015

 

Počet zjištěných přestupků

13. – 19. 11. 2015

6. – 12. 11. 2015

Řidič pod vlivem alkoholu

10

4

Řidič pod vlivem drog

1

1

Překročení maximální rychlosti

31

34

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

6

6

Nepoužití bezpečnostních pásů

1

3

Telefonování za jízdy

2

4

Špatný technický stav vozidla

30

37

Neoprávněné zastavení a stání

0

6

Chodci

1

1

Cyklisté

1

4

20. listopadu 2015, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem