Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Již 20 let si připomínáme „Pomněnkový den“

25. květen je mezinárodním dnem pohřešovaných dětí -  „Pomněnkový den“. Ve světě si lidé tento den připomínají od roku 1983, v České republice pak vešel do povědomí veřejnosti v roce 2004. 

Mezi pohřešované děti patří nejčastěji ty, které utečou z domova nebo opakovaně ze zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy. Nastat může i situace, kdy se jedná o dítě, které se ocitne v ohrožení života a zdraví například z důvodu podezření na únos cizí osobou. Jakákoliv riziková situace nebo velmi nízký věk pohřešovaného dítěte znamená vyhlášení pátrání v režimu „dítěte v ohrožení“.

Při pátrání po dítěti je velice důležitý rychlý přenos informací mezi jednotlivými subjekty pátrání, ale i směrem k veřejnosti, která může bezprostředně po zmizení dítěte poskytnout relevantní informace. Z důvodu zvýšení rychlosti a efektivity pátrání spustilo Ministerstvo vnitra v roce 2010 projekt Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o systém včasného varování v případech, kdy život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v ohrožení. O aktivaci mechanismu a zařazení dítěte do něj rozhoduje Policie ČR. Systém je založen na rychlém přenosu informací o pohřešovaném dítěti od policie k veřejnosti, zejména prostřednictvím médií. Rodinám pohřešovaných dětí je ze strany policejních psychologů poskytována profesionální psychologická pomoc, obrátit se mohou rovněž na linky důvěry a neziskové organizace poskytující pomoc v obtížných životních situacích.

Policie ČR a Ministerstvo vnitra připravují v letošním roce rozšíření tohoto mechanismu o   další skupinu podobně zranitelných osob, a to o seniory. Navíc se připravuje i zapojení dalších subjektů, které mohou při pátrání pomoci.

Za rok 2023 bylo celkem vyhlášeno 3 045 pátrání po pohřešovaných osobách. Z toho bylo 2 987 osob vypátráno. Z 1 397 vyhlášených pohřešovaných dětí se jednalo o 732 dětí do 15 let a 665 dětí od 15 do 18 let. „K pátrání po každém pohřešovaném přistupujeme velmi zodpovědně s maximálním možným nasazením sil a prostředků. Z uvedených statistických přehledů bylo za uplynulý rok i  29 z dětí do 15 let vyhlášeno jako dítě v ohrožení a ve všech případech se podařilo děti najít,“ doplňuje plk. David Janda, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Aplikace ECHO

Pomoci při pátrání po pohřešovaném dítěti či seniorovi může opravdu každý. Stačí se přihlásit k odběru upozornění o vyhlášeném pátrání po osobě v ohrožení. Velkou pomůckou je pro každého též mobilní aplikace, která vznikla díky programu Nadace Vodafone s názvem Aplikace ECHO. Je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných osob v ohrožení a  v okamžiku, kdy Policie ČR vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci. První hodiny od zmizení jsou totiž zásadní a s každou další minutou šance na nalezení dítěte či seniora výrazně klesá. V Aplikaci ECHO jsou k dispozici vždy aktuální informace. Uživatelé mohou jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace.

Rozšíření Národního koordinačního mechanismu o pohřešované seniory

„Rozšíření Národního koordinačního mechanismu o pátrání po ohrožených seniorech včetně rozšíření záběru aplikace ECHO nás nesmírně těší. Po dětech jsou totiž právě senioři tou nejohroženější skupinou, aplikace ECHO tak najde ještě větší využití,“ vysvětluje Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone. A dodává: „Jako partner, který doprovází aplikaci od jejího zrodu, jsme hrdí, že se vyvíjí tímto směrem. Chceme vzdát velké díky i všem těm, kteří se do samotného pátrání zapojují ať už profesionálně či dobrovolně skrz aplikaci.“

Protože veřejnost již v minulosti několikrát přispěla k úspěšnému pátrání, realizuje Policie ČR společně s pojišťovnou Slavia projekt Ztracená pomněnka. Cílem projektu je motivovat lidi k vzájemné pomoci, empatii a všímavosti. Ocenění i hodnotnou cenu v něm získají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních. Ztracenou pomněnku dostanou za pomoc při nalezení pohřešovaného člověka. Bez ohledu na to, zda jde o dítě, dospělého nebo seniora.

plk. Zuzana Pidrmanová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
24. 5. 2024

Odkazy do noveho okna

Pomněnkový den - Amber Alert (2)

Pomněnkový den - Amber Alert (2) 

Detailní náhled

Pomněnkový den - Amber Alert

Pomněnkový den - Amber Alert 

Detailní náhled

Aplikace ECHO

Aplikace ECHO 

Detailní náhled

QR kódy Aplikace ECHO

QR kódy Aplikace ECHO 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem