Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení ředitele ÚOOZ

Praha 9. ledna 2012 – Reakce ředitele ÚOOZ na reportáže České televize. 

            V sobotu 7. ledna a v neděli 8. ledna 2012 odvysílala Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci reportáže týkající se případu, kterým se náš útvar zabývá. Vzhledem k tomu, že se množí dotazy na naší reakci, volím tuto cestu, abych znovu zopakoval naše neměnné stanovisko.
            Celý případ je ve fázi vyšetřování, které ze strany ÚOOZ nebylo dosud ukončeno. Náš útvar se nenechá nikým a ničím vyprovokovat k tomu, aby v průběhu trestního řízení zveřejňoval, komentoval či vyvracel jakékoliv informace a spekulace týkající se konkrétních kroků, operativních kombinací či postupů, které byly či naopak nebyly v rámci daného vyšetřování provedeny. Trestní řízení probíhá pod dozorem státního zástupce a veškeré kroky policie jsou se státním zástupcem konzultovány. Trestní řízení je v této fázi neveřejné, a proto je také státní zástupce jediný, s kým náš útvar o případu může a hodlá komunikovat.
            Chápu snahu novinářů zjistit o celém případu maximum dostupných informací a tyto, pokud možno exkluzivně, předložit veřejnosti. Veřejnost má na informace právo. Má však také právo na to, aby byl případ doveden do konce. Nehodlám sahat do svědomí těm, kteří s konkrétním záměrem České televizi a dost možná i dalším médiím v průběhu vyšetřování podobné „senzace“ podsouvají. Jednoznačně však zdůrazňuji, že náš útvar k danému trestnímu řízení žádné informace neposkytuje a ani poskytovat nebude.
             Věřím, že veřejnost si udělá vlastní závěr.  Jak jsme již sdělili, tento případ chceme uzavřít v prvním čtvrtletí letošního roku. Doufám, že závěr si tedy veřejnost bude moci udělat nikoliv na základě reportáží ČT, ale na základě výsledků soudního projednávání dané věci. Do té doby budeme i nadále rezolutně odmítat všechny snahy vmanipulovat nás do „vyšetřování v přímém přenosu“. 
 
 
plk. Mgr. Robert Šlachta v.r.
ředitel ÚOOZ SKPV

vytisknout  e-mailem