Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Jihomoravští kriinalisté odhalili další varnu pervitinu

KRAJ, BRNO: Obviněný mohl vyrobit až 58 kilogramů drogy. 

   Jihomoravským kriminalistům se před několika dny podařilo objasnit případ výrobce pervitinu z Brna, který se této trestné činnosti věnoval ve velkém. V hledáčku policistů byl čtyřiatřicetiletý muž už několik měsíců, než se podařilo shromáždit dostatečné množství důkazů pro zahájení trestního stíhání. Rozpracováním informací o distribuci pervitinu na Brněnsku se kriminalisté dostali až k muži, který se této činnosti věnuje minimálně od poloviny roku 2013. Od této doby si opatřil chemikálie potřebné k výrobě psychotropní látky v takovém množství, ze kterého by byl schopen dle posudku znalců vyrobit až 58 kilogramů pervitinu. Vyrobenou drogu pak používal jak pro vlastní potřebu, tak ji také předával dalším uživatelům. Při domovní prohlídce u něj kriminalisté objevili kromě kompletního vybavení varny také sušenou marihuanu, množství chemikálií včetně kanystrů s toluenem, indikátorové papírky a řadu skleněných baněk se stopami hnědé krystalické látky. Pachatel byl obviněn ze spáchání zvlášť závažných zločinů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu, za což mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Obviněný muž je stíhaný vazebně.      
 
   Na teritoriu jižní Moravy dlouhodobě představuje největší problém v oblasti drog právě výroba a distribuce metamfetaminu (pervitinu). Doménou ve výrobě metamfetaminu jsou v poslední době menší, snadno přenosné varny, které jsou schopny vyprodukovat pervitin v řádech maximálně desítek gramů na jeden výrobní cyklus. Na trhu s pervitinem byl zaznamenán i výskyt velmi kvalitního neředěného pervitinu a pervitin ve formě krystalů, který je vyráběn organizovanými skupinami původem především z Vietnamu.
 
   Od začátku roku odhalili kriminalisté na jižní Moravě celkem 26 případů souvisejících s prodejem a výrobou drog, v rámci kterých zadrželi celkem 31 osob.
 
 
mjr. Petra Vedrová, 13. 3. 2015
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem