Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeští policisté bojují proti počítačové kriminalitě

České Budějovice - Virtuální komunikace může být nebezpečná. 

Současné moderní technologie zaplavily naše domácnosti a ruku v ruce s těmito vymoženostmi jde také nebezpečí, které v souvislosti s jejich využíváním vzniká. Největší riziko hrozí především dětem a mladistvým, kteří s počítačem tráví mnohem více času, než tomu bylo v dřívějších dobách. Největší nebezpečí představují sociální sítě jako je Facebook, Lidé, Líbímseti či MySpace. Právě sem se přihlašuje velké množství lidí, protože se jedná o sítě otevřené. Každý člověk, který tyto sítě využívá, může mít vytvořeno x profilů, díky kterým chrání svoji identitu.
Jihočeská policie se také zabývá počítačovou kriminalitou. Na oddělení informační kriminality pracují specialisté, kteří fungují jako podpora dalších oddělení, např. kriminalistů či policistů z obvodních oddělení. V rámci vyšetřování nejrůznějších deliktů se policisté setkávají ne jenom s kriminalitou související se sociálními sítěmi, ale i s majetkovou trestnou činností. Nejčastěji se jedná o podvody či přestupky proti majetku související s prodejem zboží např. na internetových stránkách Aukro nebo Sbazar.  V souvislosti s touto počítačovou kriminalitou eviduje Jihočeská policie od počátku tohoto roku celkem 20 skutků, z toho 6 je trestných činů a 14 přestupků. Poslední případ se stal v září tohoto roku na Jindřichohradecku. Neznámý pachatel nabízel na internetových stránkách Sbazar motorovou pilu. Důvěřivý kupující mu za ni zaplatil téměř 2 000 korun. Pilu však za své peníze nedostal.
Dále je to kriminalita související s kyberšikanou, dětskou pornografií apod. V souvislosti se sociální sítí Facebook nebyly v rámci Jihočeského kraje evidovány žádné konkrétní skutky. Sice se objevuje majetková trestná činnost, kdy například rodina po návratu z dovolené najde vykradený dům či byt, ale je těžko prokazatelné, že k tomu došlo právě v souvislosti se zveřejněním některých údajů na síti Facebook. Policisté sociální sítě využívají především v situacích, kdy je potřeba nalézt určitou osobu, může se jednat o osobu hledanou či pohřešovanou
Jihočeská policie se snaží předcházet počítačové kriminalitě díky preventivním aktivitám - především pro žáky ve školách, ale také pro učitele mají policisté připravenou preventivní přednášku na téma kyberšikana a počítačová kriminalita. Základem přednášky je informovat posluchače o nebezpečích, která na ně při práci s počítačem číhají. Nejnebezpečnější je komunikace s neznámými lidmi a také zveřejňování osobních údajů. Proto nikdy nezveřejňujte své jméno, příjmení, bydliště, telefon, osobní fotografie, věk, název školy, kterou navštěvujete, místo zaměstnání, zvyky, záliby, dále také informace o tom, kdy budete mimo domov a na jakém konkrétním místě se budete zdržovat. Těmito údaji totiž případným násilníkům či zlodějům dáváte vodítko a ulehčujete jim práci při navázání kontaktu s vámi.
Při práci s počítačem je potřeba dodržovat základní pravidla. Jen tak nedáte šanci nikomu, kdo by vás mohl ohrožovat.
 
Základní pravidla pro děti: 
1. Nenechte se oklamat sliby virtuálních útočníků (mohou vám slibovat cokoliv – vztah, přátelství, peníze, dárky). Uvědomte si, že lidé na internetu mohou lhát!

2. Všímejte si nesrovnalostí v komunikaci s cizími lidmi (útočník například udává různý věk, mění informace, které vám o sobě sdělil dříve apod.).

3. Uvědomte si, proč by někdo chtěl udržet internetový vztah nebo komunikaci v tajnosti.

4. Vytyčte si své osobní hranice s ohledem na sex. Nepřijímejte ani neodesílejte jiným uživatelům materiály sexuální povahy.
 
5. Ve virtuálním prostředí nikomu nesdělujte své osobní údaje (zejména nikomu neposílejte své fotografie).

6. Nikdy nechoďte na osobní schůzku, aniž by o ní věděli rodiče. Uvědomte si, co všechno se vám na schůzce může stát a jak může být schůzka riskantní.

7. Dejte si pozor na to, s kým se bavíte a o čem. Internetová komunikace vypadá jako anonymní, ale není. Nechcete přece, aby vás „internetový známý“ např. vystopoval v reálném světě, nebo aby vás nutil dělat něco, co dělat nechcete.
 
 
Základní pravidla pro rodiče: 
 
1. Komunikujte se svými dětmi o tom, co dělají na internetu. Uvědomte si, že i když je vaše dítě v bezpečí domova a sedí u počítače, nemusí to znamenat, že je v bezpečí!

2. Počítač dítěte nechejte na veřejně dostupném místě, například v obývacím pokoji, které můžete namátkou kontrolovat.

3. Vysvětlete dětem, jaká rizika může internet představovat.

4. V případě, že se vaše dítě dostane do problémů spojených s kybergroomingem, nepoužívejte nefunkční metodu zákazu práce s počítačem a internetem! Uvědomte si, že když dítěti doma zakážete počítač a internet, najde si jinou cestu, jak se k těmto nástrojům dostat (u kamaráda, ve škole, prostřednictvím mobilního telefonu atd.).
 
5. Pokud zjistíte, že vaše dítě komunikuje s podezřelým člověkem, který např. může chtít po vašem dítěti fotografie či má zájem, aby při komunikaci užívalo webkameru, pak zkuste po určitou dobu vystupovat jako vaše dítě, komunikujte místo něho a sbírejte důležité informace o tomto člověku. Následně kontaktujte Policii ČR a sdělte jim vše, co se vám podařilo zjistit. Můžete tak ochránit ne jenom vaše dítě, ale i ostatní. 
 
 
Na těchto internetových stránkách získáte důležité informace:
 
Centrum prevence rizikové virtuální komunikace (www.prvok.)upol.cz
Projekt E-Bezpečí (www.e-bezpeci.cz)
Poradna E-Bezpečí (www.napisnam.cz)
SaferInternet (www.)saferinternet.cz
E-Nebezpečí pro učitele (www.e-nebezpeci.cz)
Kybergrooming (www.kybergrooming.cz)
Seznam se bezpečně (www.seznamsebezpecne.cz)
 
 
 
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
7. října 2010
 

vytisknout  e-mailem