Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeský Gentleman silnic

Jihočeský kraj - České Budějovice - Mladík svou pohotovostí zachránil život staršímu muži. 

Tisková zpráva

26. října 2017

GENTLEMAN SILNIC POMOHL ŘIDIČI HOŘÍCÍHO VOZIDLA

Česká pojišťovna společně s Policií ČR udělila 131. titul Gentleman silnic studentu Janu Jirkovi za pohotový zásah u dopravní nehody, která se stala v červnu tohoto roku. Po nehodě zůstal řidič zaklíněný v automobilu, který začal vzápětí hořet. Jan Jirka neváhal, oheň uhasil, a řidiče tak zachránil.  

2. června 2017 na silnici mezi obcemi Římov a Plav v Jihočeském kraji narazil vůz značky Audi do stromu a začal hořet. Nárazem se zaklínily dveře řidiče, který se tak nemohl dostat ven.

Svou obvyklou cestou jel v tu chvíli Jan Jirka s kamarádem: „Když jsme byli za Plavem, všimli jsme si, že nás řidiči problikávají jako varování před nebezpečím. Za okamžik jsme uviděli mimo vozovku auto nabourané do stromu. Zastavil jsem a běžel se rychle podívat, co se vlastně stalo,“ popisuje první okamžiky. Na místo dorazili jako třetí, i tak se však Jan Jirka rozhodl okamžitě jednat. 

Ve chvíli, kdy zjistil, že je řidič zaklíněný v hořícím automobilu, začal shánět hasicí přístroj: „Získal jsem od ostatních lidí jen hasicí prášky ve spreji, kterými jsem se snažil auto uhasit. Ostatní volali záchranku a hasiče. Když jsme dostali nějakým způsobem oheň pod kontrolu, pokusil jsem se s pánem v autě komunikovat. Byl celý od krve, ale při vědomí. Instinktivně se chtěl dostat z vozu ven, nicméně při bouračce se dveře zkřížily tak, že nešly otevřít,“ líčí dramatické okamžiky. Automobil v tu chvíli stále doutnal: „Pořádný hasicí přístroj jsme získali až od hlídky policie, která jela okolo. Tím jsme požár dohasili,“ dodává zachránce, který se zraněným mužem zůstával po celou dobu v kontaktu.

Velké díky patří i dalším svědkům nehody: „S ostatními, kteří pomáhali, jsme se dohadovali, zda řidiče zkusíme vyndat ven dveřmi u spolujezdce. To jsme rychle zavrhli, protože jsme nevěděli, jaká má zranění, abychom mu tím neublížili ještě více. Potom k nám přiběhl další člověk, který jel okolo, shodou okolností pracovník záchranné služby. Nakonec převzal hlavní péči, než přijela záchranka a hasiči,“ vzpomíná na celou situaci oceněný student vysoké školy. Dopravní policisté se formou výzvy snažili tohoto muže i další lidi, kteří se na záchraně řidiče podíleli, najít, nikdo se však nepřihlásil.

Hasiči následně celou situaci převzali, zraněného bylo nutné z automobilu vyprostit pomocí hydraulického zařízení. Pracovníci rychlé záchranné služby zhodnotili, že řidičův život zachránilo to, že byl připoutaný. Janu Jirkovi se i po nehodě honilo hlavou, zda je pán v pořádku: „Zajímal jsem se o jeho zdravotní stav, ale informace jsem dostal až spolu s návrhem na ocenění Gentleman silnic,“ uzavírá.

Víte, že v krizových situacích, jakou byla například tato nehoda, vám pomůže nová aplikace Záchranka?

Jednoduchým pohybem vytočí číslo záchranné služby 155 a současně odešle zprávu o vaší aktuální poloze, aby se k vám záchranáři dostali co nejrychleji.

Aplikace obsahuje také interaktivní návod na poskytnutí první pomoci a seznam nejbližších pohotovostí a lékáren.

Vývoj aplikace Záchranka podpořila Česká pojišťovna a aplikace je ke stažení zdarma pro telefony s operačním systémem iOS a Android i pro Windows Phones.

Na ocenění Jana Jirku nominoval Milan Bajcura z Policie České republiky. Za pohotový zásah a péči o zraněného po vážné dopravní nehodě Jirkovi Česká pojišťovna společně s Policií ČR udělila titul Gentleman silnic.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 131 lidí (z toho více než 20 žen) na více než 40 místech po celé České republice.

www.gentlemansilnic.cz

Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny, a. s.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

26. října 2017

Odkazy do noveho okna

DN u obce Plav z 2.6.2017

DN u obce Plav z 2.6.2017 

Detailní náhled

DN u obce Plav 2.6.2017 II.

DN u obce Plav 2.6.2017 II. 

Detailní náhled

Ocenění Gentlemana I.

Ocenění Gentlemana I. 

Detailní náhled

Oceněný se zachráněným

Oceněný se zachráněným 

Detailní náhled

Oceněný se zachráněným a zástupci projektu

Oceněný se zachráněným a zástupci projek... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem