Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeská policie se představuje

České Budějovice České Budějovice

Jihočeský kraj představuje geograficky poměrně uzavřený celek, jehož jádro tvoří jihočeská kotlina. Na jihozápadě je obklopena Šumavou, na severozápadě výběžky Brd, na severu Středočeskou Vrchovinou, na východě Českomoravskou vrchovinou a na jihovýchodě Novohradskými horami. V jihočeské kotlině se rozkládají dvě pánve, Českobudějovická a Třeboňská.

Podstatnou část státní hranice tvoří hranice s Rakouskem a Německem (v celkové délce 323 km). Příhraniční charakter kraje poskytuje možnosti úzké spolupráce se sousedními zeměmi. Turisticky je využívána celková atraktivita kraje s nenarušenou přírodou a množstvím kulturních a historických památek.

Rozloha kraje je 10057 kilometrů čtverečních. Převážná část území leží v nadmořské výšce 400-600 m, s

Písek Kamenný mostPísek Kamenný most

čímž souvisejí poněkud drsnější klimatické podmínky. Nejvyšším bodem na území Jihočeského kraje je šumavský vrchol Plechý (1378 m), naopak nejnižším místem (330 m) je hladina Orlické přehrady v okrese Písek. V kraji je více než 7 000 rybníků, jejichž výměra představuje více než 30 000 hektarů. Největšími z nich jsou rybníky Rožmberk s rozlohou 490 ha, Bezdrev se 450 ha a Horusický rybník se 415 ha, které jsou zároveň největšími rybníky v České republice. Kromě toho, byla na území kraje vybudována vodní díla Lipno (největší vodní plocha v ČR), Orlík s rozsáhlými rekreačními oblastmi a Římov, který zásobuje pitnou vodou značnou část kraje. V souvislosti s výstavbou jaderné elektrárny Temelín byla vybudována vodní nádrž Hněvkovice.

Jihočeský kraj je krásný pro svou rozmanitost krajiny, faunu a floru, čisté životní prostředí, a také tím, že jej obývají pracovití, houževnatí a přívětiví lidé, včetně jihočeských policistů.

Jihočeský kraj Jihočeský kraj

Policisté Jihočeského kraje jsou řízeni z Krajského ředitelství sídlícího na Lannově třídě v Českých Budějovicích, cestou jednotlivých územních odborů policie (České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec,  Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor).

 

Organizační schéma Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje:

KRPC organizační schéma 2021.pdf

    Program a cíle jihočeské policie:

V nejbližší době dokončit reorganizační kroky a vytvořit podmínky pro stabilizovaný, výkonný a vážený jihočeský policejní sbor. Zajistit nadstandardní míru bezpečnosti občanů a upevnit jejich důvěru v policii. Prohloubit spolupráci s jednotlivými samosprávami v kraje a ostatními regionálními partnery. Navázat na úspěšné tradice jihočeské policie.

V roce 2008 byla v rámci celé republiky jihočeská policie ohodnocena jako kraj s nejvyšší objasněností trestné činnosti a také jako kraj s nejmenší kriminalitou. Policejní motto: „Pomáhat a chránit" naplňovat lidským přístupem, vstřícností bez povýšeného chování či arogance. Represivní poslání policie vyvažovat aktivní a všestrannou preventivní činností policistů především u školní mládeže a seniorů.


Významným prostředkem k naplnění našeho programu a našich cílů je profesionální a současně k veřejnosti vstřícné, provádění služebních činností, opírající se o zájem veřejnosti podílet se na věcech veřejných, dnes vyjádřený termínem community policing. Vycházíme z následujících principů:


• za veřejný pořádek a bezpečnost není odpovědna pouze policie, jde o věc veřejnou
• instituce a veřejnost nesou svůj díl odpovědnosti, se kterým policie v rámci spolupráce, ve své každodenní práci počítá
• v každém služebním okrsku musí být policista, kterého budou občané osobně znát
• chceme svým partnerům ukazovat cestu k řešení trestné činnosti a vytvářet podmínky pro prevenci, to vše v rámci vzájemné spolupráce 
• o každodenní práci chceme veřejnost informovat tak, aby měla přehled o práci policie, o bezpečnostní situaci 









vytisknout  e-mailem