Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeská policie má nejlepší zásahovou jednotku v republice

Jihočeský kraj – Na policejním mistrovství zásahových jednotek vyhrála první místo. 

Policisté ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje prokázali své mimořádné kvality, když vyhráli v silné konkurenci první místo na policejním mistrovství zásahových jednotek. Tato prestižní soutěž probíhala ve dnech 27. – 29. června v Hradci Králové a zúčastnily se jí nejlepší týmy z celé České republiky, kterých bylo dohromady sedm. Naši policisté suverénním způsobem celou soutěž vyhráli.
 
Soutěžilo se v několika disciplínách, které byly sestaveny tak, aby obsahovaly průřez všech činností, které každá zásahová jednotka musí ovládat a aby prověřily komplexní připravenost celého týmu. Policisté prokazovali své kvality v umění taktického boje, ve střelbě, v potápění se do pěti až šesti metrů bez přístrojů ve tmě, kde museli policisté v nulové viditelnosti najít těžké břemeno, vyzvednout jej nad hladinu a provést s ním zrychlený přesun po břehu, dále předváděli veslování na raftu, práci ve výškách a nad volnou hloubkou se záchranou osoby. Museli zdolat také extrémní překážkovou dráhu. Rozhodujícím kritériem úspěchu byl čas. Všechny disciplíny byly sestaveny tak, aby si každý ze soutěžících sáhl až na samé dno svých fyzických i psychických sil. Jednalo se o soutěž týmů, protože právě týmová práce je v tomto oboru prioritní. Bez několikaměsíční intenzivní přípravy, skvěle připravené taktiky a koordinace by naši policisté nikdy takového úspěchu nedosáhli.
 
V každém týmu byli čtyři soutěžící – všestranní policisté, kteří ovládají všechny výše uvedené dovednosti. Podmínkou byl alespoň jeden odstřelovač v každém družstvu. V jihočeském týmu se tak kromě odstřelovače objevil také mistr světa v raftingu, poloprofesionální boxer a specialista na potápění. Spolu s nimi soutěžil také vedoucí týmu, který koordinoval, radil a vedl celý tým.
 
Členové Zásahové jednotky KŘP JčK vykazují několik posledních let skvělé výsledky v podobných soutěžích. V posledních třech letech vyhráli extrémní závod zásahových jednotek Šumaman. Součástí našeho týmu je také špičkový odstřelovač, který zaznamenal mimořádný úspěch na 3. Ročníku Světového šampionátu vojenských odstřelovačů. Uspěl mezi mimořádně kvalitními soupeři a odvezl si první místo.  Šampionát se konal ve dnech 26. června – 1. července ve vojenském prostoru Hamry. Soutěžilo zde několik desítek týmů z armádních i policejních jednotek z celého světa, např. z Německa, Anglie, Slovenska, USA atd.
 
Všechny tyto triumfy poukazují na vynikající připravenost a všestrannost našich policistů ze zásahové jednotky. Výborná psychická stránka, klid, vyrovnanost a fyzická zdatnost, to jsou předpoklady každého člena týmu. Jihočeská zásahová jednotka tak opět dokázala, že je špičkový, skvěle připravený tým, který své mimořádné kvality využívá také ve své každodenní práci pro ochranu života, zdraví i majetku.
 
 

por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz

7. července 2011

Odkazy do noveho okna

Pohár vítězů

Pohár vítězů 

Detailní náhled

Putovní pohár

Putovní pohár 

Detailní náhled

ZJ - slaňování z vrtulníku

ZJ - slaňování z vrtulníku 

Detailní náhled

ZJ - střelecký cross

ZJ - střelecký cross 

Detailní náhled

ZJ - šplh po pneumatikách

ZJ - šplh po pneumatikách 

Detailní náhled

ZJ - vstup do objektu

ZJ - vstup do objektu 

Detailní náhled

ZJ - zásah na vodě

ZJ - zásah na vodě  

Detailní náhled

ZJ - zdolávání provazového traversu

ZJ - zdolávání provazového traversu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem